Vodafone: Επίθεση στις εργαζόμενες μητέρες. Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη

1098
vodafone

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Τρίτη 27 Νοεμβρίου απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone – 360 Connect», με αφορμή την απόλυση μητέρας μονογονεϊκής οικογένειας και την αποστολή απειλητικής επιστολής σε άλλη.

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Το σωματείο μας τη Δευτέρα είχε συνάντηση με την εργοδοσία της «Vodafone». Από την πλευρά μας θέσαμε σειρά ζητήματα το 9ωρο, τις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ειδική αναφορά κάναμε στην επίθεση της εργοδοσίας στις νέες μητέρες, καθώς η «Vodafone» έχει επιδοθεί σε ευθύ κυνήγι της μητρότητας με συνεχείς παρατηρήσεις, «warning letters» και άλλα σε νέες μητέρες. Αιχμή της επίθεσης είναι οι άδειες μητρότητας, καθώς και η κατ’ ανάγκην άδειες λόγω ασθένειας των παιδιών των συναδέλφων.

Σε αυτές τις καταγγελίες μας η εταιρεία με περίσσιο θράσος απάντησε ότι «σωστή μάνα είναι αυτή που τηρεί τις υποχρεώσεις της«.

Για να μην έχουμε παρερμηνείες, (για όσους τυχόν δεν έπιασαν το «ήθος» της «Vodafone») σωστή μάνα γι’ αυτούς είναι:

 • Η εργαζόμενη που σκέφτεται, δρα, αποφασίζει όχι με κριτήριο τις ανάγκες της οικογένειάς της, αλλά με βάση τις ανάγκες της μεγάλης οικογένειας της «Vodafone».

 • Η εργαζόμενη που είναι ευέλικτη να αλλάζει τμήμα, κτήριο, βάρδια ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας.

 • Η εργαζόμενη που είναι με σκυμμένο το κεφάλι, που δεν διεκδικεί, που δεν αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για την ίδια και την οικογένειά της.

 • Η εργαζόμενη που δουλεύει με μισθούς πείνας και πετσοκομμένα δικαιώματα και λέει και ευχαριστώ.

Η ευαισθησία τους για τη μητρότητα είναι κάλπικη!

Όσα events και δράσεις κι αν κάνουν που αφορούν τις εργαζόμενες και ιδιαίτερα τις μητέρες, με όσο χρυσόσκονη κι αν τα πασπαλίσουν, η εκμετάλλευση δεν κρύβεται με τίποτα. Οι ενέργειές τους σαν σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να μας εγκλωβίσουν στη λογική που βολεύει τη «Vodafone» πως τάχα είμαστε μια οικογένεια. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στη δουλειά και στο σπίτι. Γι΄ αυτό και πρέπει όλες οι εργαζόμενες να τους γυρίσουμε την πλάτη.

Η ευαισθησία τους σταματά εκεί που αρχίζουν οι απολύσεις, οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συναδέλφου που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του, επειδή για λόγους υγείας είχε πάρει αναρρωτική άδεια. Ή η περίπτωση που έστειλαν χαρτί σε εργαζόμενη μητέρα που απουσίαζε από τη δουλειά για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, ότι αποδέχεται πως με την απουσία της επιβαρύνει το τμήμα και τους συναδέλφους με τη δουλειά της! Παλιό το κόλπο του διαίρει και βασίλευε…

Η μητρότητα γι’ αυτούς είναι κόστος και έτσι την αντιμετωπίζουν.

Στον αντίποδα, το σωματείο στη «Vodafone» παλεύουμε για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά με δικαιώματα.

Γι’ αυτό έχουμε διαμορφώσει και ιδιαίτερα αιτήματα για την προστασία της μητρότητας:

 1. Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα στη μάνα ή τον πατέρα.

 2. Απαγόρευση απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 2 έτη μετά τον τοκετό.

 3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα.

 4. Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία κλπ., που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.

 5. Για την περίοδο της εγκυμοσύνης, η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.ά.). Σαν τέτοια θεωρείται και η εργασία σε βάρδιες, το ακουστικό, τα νυχτερινά.

 6. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, του θηλασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

 7. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

 8. Υποχρεωτική πρωινή εργασία και απαγόρευση των βαρδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, του θηλασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

Γιατί εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας. Γι’ αυτά παλεύουμε και καλούμε και όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να απεργήσουν στις 28 Νοέμβρη. Να συσπειρωθούν στο σωματείο μας και στο κλαδικό, ώστε καλά οργανωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Έτσι ώστε η κάθε εργαζόμενη μητέρα στη «Vodafone»:

 • Να μπαίνει και να βγαίνει στην εταιρεία με ψηλά το κεφάλι.

 • Να μην υποκύπτει στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές.

 • Να έχει ενεργό συμμετοχή στο σωματείο της, στις αποφάσεις, στις κινητοποιήσεις, για να καλυτερεύσει τη ζωή τη δική της και του παιδιού της.

 • Να πηγαίνει κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που της καλλιεργούν, αναγνωρίζοντας τη διέξοδο και την ελπίδα μέσα από τη συμμετοχή της στο κίνημα.

Ακριβώς γιατί οι εργαζόμενες μητέρες τρέχουμε όλη μέρα να καλύψουμε ανάγκες της οικογενείας που θα έπρεπε να καλυφθούν από το κράτος, έχουμε το κύριο βάρος της ανατροφής των παιδιών και των εξαρτημένων μελών της οικογένειας στις πλάτες μας. Για όλα αυτά, έχουμε και παραπάνω λόγους να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο «Vodafone – 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές.

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους φορείς γυναικών να καταδικάσουν τις πρακτικές της «Vodafone».

Συμμετέχουμε όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 27/11 στο κτήριο του Φαλήρου.

Συμμετέχουμε στην απεργία στις 28 Νοέμβρη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο σε όλη την Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας