Τρέχει για κάτω των 1000 μονάδων το Χρηματιστήριο

477

Οι πολυπόθητες 1.000 μονάδες “γράφτηκαν” την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ψυχολογικό επίπεδο διασπάστηκε, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει έως τις 1004,57 μονάδες. Εκεί οι  πωλητές πήραν το πάνω χέρι, φέροντας τις 994,93 μονάδες, με τους αγοραστές όμως να υπερτερούν, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι στο κατώφλι των 1.000 μονάδων.

Πτώση 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.414,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,73% στις 742,79 μονάδες.

Στο κατώφλι των 1.000 μονάδων το Χρηματιστήριο

Αν και οι 1.000 μονάδες τεχνικά δεν αποτελούν κάποιο ορόσημο, εντούτοις είναι ένα δυνατό μήνυμα για όσα χαρτοφυλάκια, ειδικά ξένα παρακολουθούν μια περιφερειακή μεν αγορά, αλλά μια αγορά που δεν έχει τον συναλλαγματικό κίνδυνο άλλων αναδυόμενων, ενώ η οικονομία της θα αποφύγει φέτος την ύφεση. Αυτό που λείπει σαφώς από την ελληνική αγορά είναι να λειτουργήσει σε μια οικονομία που να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι όμως που αναμένεται αργά ή γρήγορα.

Η επενδυτική βαθμίδα άλλωστε ήταν το σταθερό “μάντρα” της Λ. Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ωστόσο καθώς ο κόσμος λίγο έλειψε να συρθεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο και η Ευρώπη να σβήσει τα φώτα, σαφώς η επενδυτική βαθμίδα μιας χώρας μικρής μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Τώρα αν έρθει πριν ή μετά τις εκλογές είναι το ζητούμενο της αγοράς, αλλά αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι η αγορά θα προεξοφλήσει την εξέλιξη, όποτε και αυτή έρθει.

Η εστίαση της αγοράς τώρα είναι εάν η άνοδος της αγοράς διαχυθεί, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει τους πυλώνες μιας ισχυρής bull market. Επομένως, το ερώτημα είναι εάν ισχυροί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχουν μείνει πίσω στην άνοδο, ακολουθήσουν τη γενικότερη ευφορία, ή αποτελέσουν και τα βαρίδια για τον μεγάλο στόχο των 1.035 μονάδων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος και η Quest σημειώνουν κέρδη 1,32% και 1,14% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Λάμδα, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική, ΕΛΧΑ, Eurobank και Autohellas.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Ελλάκτωρ, Aegean, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Motor Oil και ΟΛΠ, αλλά χωρίς καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Τιτάν, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας