To 65% των Ουκρανών θέλει δημοψήφισμα για ειρηνευτική συμφωνία με Ρωσία

1154

Η άρνηση των Ουκρανών στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη από ένα think tank με έδρα το Κίεβο.
Η ίδια δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε επίσης ότι η πλειονότητα των Ουκρανών αναγνωρίζει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ο Volodymyr Zelensky δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε όταν εξελέγη πρόεδρος το 2019, η πιο διάσημη από όλες ο τερματισμός της διαφθοράς.
Αν και η πλειονότητα των Ουκρανών εξακολουθεί να αντιδρά στο ενδεχόμενο να γίνουν συμβιβασμοί στις διαπραγματεύσεις, το ποσοστό έχει μειωθεί από 80% τον Μάιο του 2022 σε 58% σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

To 65% θέλει δημοψήφισμα για μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Συνολικά το 30% των ερωτηθέντων δεν συμφώνησε με την ιδέα να αντιταχθούν στις δεσμεύσεις προς τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την έρευνα που περιελάμβανε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 2.011 Ουκρανούς.
Διαπιστώνεται επίσης ότι το 65% των Ουκρανών είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τυχόν πιθανούς όρους μιας συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή μόλις το 34% υποστηρίζει τον πρόσφατο νόμο για την επιστράτευση.
Αν και η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δυτική βοήθεια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας και η προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου Volodymr Zelensky να κερδίσει περισσότερη διεθνή υποστήριξη σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία δεν πέτυχε τους στόχους της.

Αυτό συμβαίνει ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στο πεδίο της μάχης.
Ο σημερινός Ουκρανός πρόεδρος, του οποίου η συνταγματική θητεία ως αρχηγός κράτους έληξε τον Μάιο, έχει απορρίψει σταθερά τις προτάσεις της Μόσχας για παράδοση εδαφών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022.
Αντίθετα, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε να δώσει στους πολίτες το ψευδές αφήγημα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι στο κατώφλι της νίκης επί του ρωσικού στρατού και τελικά θα καταλάβουν και την Κριμαία.

Ο Zelensky δεν τήρησε τις υποσχέσεις του

Εάν οι Ουκρανοί γνώριζαν την πραγματική έκταση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τους, είναι πιθανό ότι ακόμη περισσότεροι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εκτιμά ο αναλυτής Ahmed Adel.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι μισοί Ουκρανοί κατηγορούν τον Zelensky ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 2019.
Η έρευνα, που διεξήχθη στις 16-22 Μαΐου, διαπίστωσε ότι μόνο το 37% των Ουκρανών είναι ικανοποιημένοι με τον Zelensky.
Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Zelensky τήρησε μόνο λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις και ένα άλλο 25% απάντησε πως δεν τήρησε καμία.
Το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Zelensky τήρησε τις μισές προεκλογικές του υποσχέσεις, το 13% είπε ότι οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις εκπληρώθηκαν ενώ μόλις το 5% δήλωσε ότι υλοποιήθηκαν όλες.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, για τον λόγο που ο 47χρονος πρόεδρος δεν μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, το 50% είπε ότι οφειλόταν στην «παρουσία ανέντιμων, διεφθαρμένων ανθρώπων στην ομάδα του», το 32% έκανε λόγο για έλλειψη ικανού προσωπικού, το 31% κατηγόρησε τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, το 27% μίλησε για απειρία του ίδιου του Zelensky, το 26% αναφέρθηκε σε ανάμειξη ολιγαρχών.
Να σημειωθεί ότι το 14% αναφέρθηκε στη διαφθορά του ίδιου του Zelensky.
ukraine_survey.JPG

Οργιάζει η διαφθορά

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειονότητα των Ουκρανών δεν κατηγορεί την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας επειδή ο Zelensky δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, με την πιο σημαντική να είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το θέμα της διαφθοράς είναι τόσο ανεξέλεγκτο στην Ουκρανία που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα τα επόμενα χρόνια, δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Η Επιτροπή θα συνάψει συμφωνία πλαίσιο με την Ουκρανία με νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση, τον έλεγχο, την εποπτεία, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την αναφορά και τον έλεγχο των κεφαλαίων στο πλαίσιο της βοήθειας, καθώς και μέτρα για την πρόληψη, τη διερεύνηση και καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς» ανακοίνωσε η ΕΕ.
Σε μια έκθεση του 2021, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η «μεγάλη διαφθορά» που έχει κλιμακωθεί σε υψηλά κρατικά επίπεδα.
«Οι ολιγάρχες και τα μεγάλα συμφέροντα είναι η βασική αιτία αυτής της διαφθοράς.
Η μεγάλη διαφθορά και η κατάληψη του κράτους εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη και βλάπτουν τη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση.
Δεδομένου ότι ο Zelensky όχι μόνο απέτυχε να τερματίσει τη διαφθορά, αλλά είναι επίσης ενεργό μέρος της, εκτός από την απελπιστική στρατιωτική κατάσταση που αποκαλύπτεται σιγά – σιγά παρά τις καλύτερες προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πείσει τους Ουκρανούς ότι κερδίζουν, δεν είναι περίεργο ότι υπάρχει αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον του, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Εφόσον η προεδρική θητεία του Zelensky έληξε και τώρα κυβερνά παράνομα τη χώρα, είναι επίσης κατανοητό γιατί η πλειονότητα των Ουκρανών θέλει να έχει λόγο στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία αναπόφευκτα θα τελειώσει με τη Ρωσία να κερδίσει περισσότερα εδάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας