“Tit-for-tat” με Ιρανικό χτύπημα σε πρεσβεία Ισραήλ και Ισραηλινούς Γάζας-Γκολάν;

1442

ΗΠΑ: “100 πύραυλοι σημαδεύουν το Ισραήλ”

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ανοικτά πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χειρότερο και πιο επικίνδυνο σημείο από το 1973 χάρη στην “απερισκεψία” του Ισραήλ να βομβαρδίσει την ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό.

Όσο περνούν οι ώρες, οι Αμερικανοί γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι.

«Αμερικανοί αναλυτές πληροφοριών και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν θα χτυπήσει πολλαπλούς στόχους εντός του Ισραήλ”» δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στους NY Times ενώ «Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ιράν έχει προετοιμάσει περισσότερους από εκατό πυραύλους κρουζ για την επίθεση» αποκάλυψε το ABC News.

Πηγές στη Συρία αναφέρουν ότι οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη χώρα έχουν διαταχθεί να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε ασφαλείς τοποθεσίες εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ.

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συστήματα αεράμυνας κατά μήκος των συνόρων Ιορδανίας-Ιράκ.

Δημοσιογράφοι του Reuters στην πόλη Βασόρα στο Νότιο Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Κουβέιτ κλήθηκαν να προετοιμαστούν για να περάσουν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μέσω του εναέριου χώρου πάνω από την πόλη.

Οι Αμερικανοί αφού προσπάθησαν να πείσουν το Ιράν να μην επιτεθεί, τουλάχιστον όχι απευθείας στο Ισραήλ, τώρα προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να μην αντιδράσει υπερβολικά και η περιοχή βρεθεί ενώπιον ενός μεγάλου πολέμου Ιράν-Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται διπλωματική φόρμουλα ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές: Αφενός το Ιράν να κτυπήσει και να δείξει ότι είναι ισχυρό και αφετέρου το Ισραήλ να μπορεί να ισχυριστεί ότι “το Ιράν δεν πέρασε τις κόκκινες γραμμές”.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι είτε το Ιράν να μην κτυπήσει απευθείας το Ισραήλ είτε να κτυπήσει ισραηλινές δυνάμεις σε Γάζα και Γκολάν!

Στην Γάζα, το Ιράν θα εμφανιστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων και θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι έπληξε δυνάμεις κατοχής, το ίδιο και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή: Το Ιράν να πλήξει πρεσβεία του Ισραήλ σε χώρα της Μέσης Ανατολής… Το λεγόμενο tit for tat (ισοδύναμο αντίποινο).

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η Τουρκία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της εναντίον του Ιράν. Το ίδιο έπραξαν το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Λίγο αργότερα, το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη εκκενώθηκε πλήρως ενώ αμέσως μετά εκκενώθηκε και το κτίριο εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

 

Εκκενώνουν Γερμανία και Καναδάς

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό κατοχής, οι προετοιμασίες του για την πιθανότητα ιρανικής απάντησης έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το κανάλι 12 του Ισραήλ. Έχουν στοχοποιηθεί βάσεις σε ξένες χώρες, Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ιράν, ενώ υπάρχει πολεμικός συναγερμός σε όλες τις μοίρες της Αεροπορίας.

Μετά την Γαλλία, Νορβηγία και Ινδία, η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής κλιμάκωσης των εντάσεων της Τεχεράνης με το Ισραήλ.

Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι λόγω του «Αυξημένου κινδύνου επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος» συμβουλεύει τους Καναδούς υπηκόους να αποφύγουν κάθε ταξίδι στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι Καναδοί που βρίσκονται ήδη στη χώρα να αναχωρήσουν όσο οι εμπορικές πτήσεις είναι ακόμα διαθέσιμες.

“Οι Καναδοί πολίτες στο Ιράν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν με εμπορικά μέσα, εάν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια”, δήλωσε ο Καναδάς

Επιπλέον, οι πτήσεις της Air France εκτρέπονται για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν ενώ η Austrian Airlines ανέστειλε τις πτήσεις της από και προς την Τεχεράνη μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας