Α/ΓΕΑ-«Προβλήματα διαθεσιμότητας, που δεν περιμέναμε, σε μαχητικά–Δεν υποστηρίζονται από εταιρείες τους»

5956

Σε δηλώσεις που προκαλούν σειρά ερωτημάτων προχώρησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης κατά την διάρκεια δηλώσεών του από την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα όπου παραβρέθηκε στο πλαίσιο της άσκησης “Ηνίοχος”.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε σε “τύπους αεροσκαφών”, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας πως “αναμέναμε μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αλλά αυτές δεν υπάρχουν”.

Είπε πιο συγκεκριμένα ο Α/΄ΓΕΑ:

«Έχουμε θέματα σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, στα οποία περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά δεν υποστηρίζονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες τους».

Ποιους τύπους εννοούσε ο Α/ΓΕΑ: Με τη λέξη “αναμέναμε” προφανώς εννοούσε νέο τύπο, καθώς δεν θα μπορούσε να πει αναμέναμε για ένα τύπο που υπάρχει στο δυναμικό της ΠΑ εδώ και χρόνια.

Έτσι γενική πεποίθηση είναι πως ο Α/ΓΕΑ εννοούσε τα γαλλικά μαχητικά Rafale από τα οποία, όπως είπε “ανέμενε” μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, ως καινούργια, αλλά δεν υποστηρίζονται, όπως θα έπρεπε από τις εταιρείες τους.

Πιθανώς να εννοούσε και τα Mirage 2000-5 αλλά αυτό είναι ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό.

Η διαθεσιμότητες των 18 Rafale που έχει παραλάβει η ΠΑ έως σήμερα, αναμένοντας ακόμη την παράδοση άλλων 6 για να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 24 μαχητικών, είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα καθώς από αυτά τα 12 (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) είναι μεταχειρισμένα και μόνο τα υπόλοιπα 6 (από τα 18) είναι νέας κατασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει θέμα με τα μεταχειρισμένα Rafale και την κατάσταση που τα έδωσαν οι Γάλλοι, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητα υποστήριξη.

Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΑ έκανε δηλώσεις και για το F-35, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι αυτά θα παραδοθούν στην ΠΑ το 2028 στις ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα δηλαδή το 2030, βάσει πάγιας διαδικασίας που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα F-4E θα αποσυρθούν όταν ξεκινήσουν τα έργα στην 1117ΠΜ.

Είπε ο Α/΄ΓΕΑ:

«Η παραλαβή των F-35 θα γίνει το 2028 στις ΗΠΑ. Εκεί θα εκπαιδευτούν περί τους 16 Ιπταμένους, εκ των οποίων οι 6 θα είναι εκπαιδευτές.

Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει καινούργιο, με καινούργιους διαδρόμους, εγκαταστάσεις με βάση αυτά που προβλέπονται σε θέματα ασφαλείας, διαμονής προσωπικού και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης των έργων, τα F-4 θα αποσυρθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας