Ζαχάροβα: Τελεσίγραφο προς Λιθουανία-Η απάντηση για Καλίνινγκραντ δεν θα είναι διπλωματική

1379
Τελεσίγραφο Ζαχάροβας προς Λιθουανία

Η απάντηση της Μόσχας στο “μπλόκο” που επέβαλε η Λιθουανία στις μεταφορές προϊόντων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, η κ. Ζαχάροβα είπε πως “ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι σχετικά με το εάν η αντίδραση θα είναι αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: Όχι. Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική αλλά πρακτική”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες πάντως προκειμένου να διευκρινίσει τη φύση των πρακτικών μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Ρωσία κατά της Λιθουανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία απαγόρευσε τη χερσαία μεταφορά αγαθών που υπόκεινται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος δεν συνδέεται γεωγραφικά μέσω άλλης οδού με την Ρωσία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Κομισιόν: Η Λιθουανία εφαρμόζει τα μέτρα που έχει επιβάλει η ΕΕ

Από την πλευρά του, αργότερα σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε για το θέμα ότι η  Λιθουανία εφαρμόζει τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβλήθηκαν ομόφωνα στη Μόσχα από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται φυσικά για “μπλόκο”.

Πάντα λέγαμε ότι η προμήθεια βασικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ παραμένει απρόσκοπτη”, ανέφερε ο κ. Μαμέρ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται “επειδή ορισμένες κυρώσεις της ΕΕ κατά συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών (προϊόντα χάλυβα, δομικά υλικά) εφαρμόζονται τώρα (μετά από σύντομες μεταβατικές περιόδους). Αυτό σημαίνει ότι η Λιθουανία πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετους ελέγχους στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές μέσω της επικράτειας της ΕΕ”.

“Φυσικά, αυτοί οι έλεγχοι είναι εστιασμένοι, αναλογικοί και αποτελεσματικοί. Θα βασίζονται στην έξυπνη διαχείριση κινδύνων, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή των κυρώσεων, ενώ θα επιτρέπεται η δωρεάν διέλευση”, συμπλήρωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας