Ρεύμα-Απελπισμένοι πολίτες ”κυνηγούν τις εταιρείες” αντι να γίνεται το αντίθετο

577

Την πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν τιμολόγια ρεύματος με το αλαλούμ να συνεχίζεται σε ότι αφορά τα χρώματα που θα κληθούν να επιλέξουν τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση για τις τιμές των παρόχων, προς όφελος των καταναλωτών», αλλά οι καταναλωτές θεωρούν ότι υπάρχει εμπαιγμός.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να καταλάβουν τι αλλάζει από την πρώτη Ιανουαρίου, κυριολεκτικά χαμένοι στα χρώματα των τιμολογίων με την αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια να έχει ήδη αρχίσει και με τους περισσότερους καταναλωτές να μην μπορούν πρακτικά να αποφασίσουν το χρώμα που θα διαλέξουν.

Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο το ειδικό, το κίτρινο το κυμαινόμενο και το πορτοκαλί το δυναμικό τιμολόγιο.

Στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα εισαχθούν όσοι καταναλωτές δεν διαλέξουν χρώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας ο καταναλωτής θα γνωρίζει στις αρχές του μήνα τι πληρώνει στον πάροχο αλλά και το κυριότερο τι τιμές προφέρουν οι υπόλοιποι πάροχοι.

Ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή να αλλάξει είδος τιμολογίου ανά πάσα στιγμή εκτός της περίπτωσης του μπλε σταθερού τιμολογίου.

Οι καταναλωτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση από τους παρόχους την οποία όμως οι εταιρείες δεν παρέχουν στο βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να αντιληφθεί τι τον συμφέρει.

«Οι εταιρείες είναι αυτές που θα έπρεπε να τρέχουν πίσω από τους πολίτες και όχι να κάθεται ο πολίτης και να κυνηγάει τις εταιρείες αν θα αλλάξουν οι τιμές», τονίζει ένας καταναλωτής.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μια κατηγορία που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

Σε τι χρησιμεύουν τα διαφορετικά χρώματα;
Διευκόλυνση καταναλωτή και καλύτερη σύγκριση τιμολογίων.

Μπορώ να επιλέξω άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχω;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει τιμολόγιο, από αυτό που είχε οποτεδήποτε το επιθυμεί. Εξαίρεση είναι τα σταθερά τιμολόγια.

Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;
Μπορεί ο καταναλωτής να το κάνει. Μάλιστα το πράσινο τιμολόγιο δίνει άμεση σύγκριση τιμών παρόχων.

Θα υπάρχει κάποιο εργαλείο επαλήθευσης & σύγκρισης τιμών;
Ο καταναλωτής θα έχει στην «φαρέτρα» του τα εξής εργαλεία: κωδικός QR και τον ιστότοπο ΡΑΑΕΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας