Πολωνοί αγρότες κατά Κιέβου-«Πούτιν, τακτοποίησε Ουκρανία-Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας»

1600

Ο Ζελένσκι θέλει να επιβάλει Χούντα και στην Πολωνία, όπως στην Ουκρανία. Οργισμένος ζήτησε έρευνες από την Βαρσοβία !

Αυτό δεν το περίμενε ο Β.Ζελένσκι καθώς οι Πολωνοί αγρότες εξοργισμένοι με την Ουκρανία που από την μία τραβά κάθε πολωνικό πόρο της άμυνας και από την άλλη δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Ουκρανούς αγρότες σήκωσαν πανό στα σύνορα που έγραφε: «Πούτιν, τακτοποίησε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας»!

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βέβαια δεν έδειξε να θέλει να τα βρει με τους Πολωνούς αγρότες και έτσι σαν με διάταγμα, κάλεσε σήμερα την πολωνική ηγεσία και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάνε στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας για συνομιλίες σχετικά με τους συνεχείς αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών περασμάτων από Πολωνούς αγρότες, που οργισμένοι διαμαρτύρονται για αυτό που καταγγέλλουν ως αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κίεβο

Την Τρίτη οι Πολωνοί αγρότες διοργάνωσαν μια μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων, στήνοντας μπλόκα σε όλο σχεδόν το μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου, σε μια κλιμάκωση από προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Η Βαρσοβία αποτελεί πιστό υποστηρικτή του Κιέβου στη μάχη του κατά της Ρωσίας, όμως οι κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό προκαλεί ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

 «Είχαμε μεγάλη παρανόηση μεταξύ μας. Δεν θα πρέπει να ταπεινώνουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα πρέπει να ταπεινώνουμε ούτε τους Ουκρανούς ούτε τους Πολωνούς αγρότες. Χρειαζόμαστε ενότητα. Χρειαζόμαστε λύσεις, μεταξύ μας, η Ουκρανία και η Πολωνία και σε επίπεδο ολόκληρης της Ευρώπης», επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο Ζελένσκι.

Προς το παρόν τα γραφεία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου Αντρέι Ντούντα δεν έχουν σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί την εμφάνιση συνθημάτων υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαδηλώσεις, όπως έγινε χθες.

Η Πολωνία έκανε γνωστό ότι ερευνά την εμφάνιση ενός πανό υπέρ του Πούτιν, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Πούτιν, τακτοποίησε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε σε μια ανακοίνωση σήμερα ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εμφάνιση αντι-ουκρανικών συνθημάτων και συνθημάτων υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του πολέμου που διεξάγει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών μπλόκων».

 «Πιστεύουμε πως είναι μια απόπειρα από ακραίες και ανεύθυνες ομάδες να πάρουν τον έλεγχο του αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας, πιθανόν υπό την επιρροή Ρώσων πρακτόρων».

Ο Άντριαν Βαρίνιακ, ένας εκπρόσωπος τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Solidarity farmers, δήλωσε πως το πανό ήταν απαράδεκτο και απέρριψε την εικασία ότι Ρώσοι πράκτορες μπορεί να επιχειρούν να επηρεάσουν το κίνημα διαμαρτυρίας.

Επέρριψε τις ευθύνες για το πανό σε ένα άτομο που δεν σχετιζόταν με το συνδικάτο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Τσιέσλαβ Σιεκιέρσκι είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση κάλεσε τους αγρότες για συνομιλίες τη Δευτέρα, την ώρα που οι αγρότες λένε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει σε αυτούς.

Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν οκτώ μεγάλους δρόμους σήμερα. Η αστυνομία αναφέρει πως διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε μεθοριακά περάσματα προς την Ουκρανία στη Μεντίκα και την Κόρτσοβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας