Ουκρανικός πόλεμος-Ανασκόπηση 28/6/2023

1088
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Από ρωσικής πλευράς διατηρείται η πίεση γύρω από το Κουπιάνσκ, παρόλο που η ένταση των μαχών έχει σχετικά κοπάσει, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές δείχνουν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή, καθεμιά με τη δική της τακτική και ενδιάμεση στρατηγική στόχευση. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν σημεία συγκέντρωσης έμψυχου και τεχνικού δυναμικού των VSU στα μετόπισθεν – επλήγησαν ουκρανικές μονάδες στις περιοχές Σινκόφκα, Κισλόφκα, Τιμκόφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) και Νοβοσιόλοφσκογε (ΛΔ Λουγκάνσκ). Στην περιοχή της Τιμκόφκα εξουδετερώθηκε και 1 ομάδα Ουκρανών ανιχνευτών-δολιοφθορέων. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε περισσότερους από 30 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Στη ζώνη ευθύνης της Στρατιωτικής Διοίκησης Κεντρικής Ρωσίας, η ρωσική πλευρά διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, επεκτείνοντας σταθερά τη ζώνη ελέγχου της στην περιοχή δυτικά της Κρεμενάγια και στην κατεύθυνση του δάσος της Σερεμπριάνκα. Χρειάστηκε, βεβαίως, οι ρωσικές δυνάμεις να αποκρούσουν και 2 αντεπιθέσεις των VSU στο Κουζμινό (ΛΔ Λουγκάνσκ) και την Γκρίγκοροφκα (ΛΔ Ντονιέτσκ), ωστόσο κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε επιθετική κίνηση, πλήττοντας ταυτόχρονα με τη βοήθεια του Πυροβολικού και της Αεροπορίας Στρατού θέσεις των VSU τόσο στην πρώτη γραμμή, όσο και στα μετόπισθεν. Κατά τη χτεσινή μέρα επλήγησαν από ρωσικά πυρά μονάδες 4 Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών των VSU: της 21ης, της 42ης, της 63ης και της 67ης, αλλά και του 15ου Συντάγματος της ουκρανικής Εθνοφρουράς (Στγ: στην πράξη: μονάδα του «Αζόφ») στις περιοχές Τσερβόναγια Ντιμπρόβα, Νιέφσκογε (ΛΔ Λουγκάνσκ), Γιάμπολοφκα, Τέρνι και Γκρίγκοροφκα (ΛΔ Ντονιέτσκ). Στο δάσος της Σερεμπριάνκα οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν 2 ουκρανικές ομάδας ανιχνευτών-δολιοφθορέων. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ανήλθαν σε περίπου 115 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κλπ): Στην περιοχή γύρω από το Αρτιόμοφσκ οι VSU συνεχίζουν να πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις της Στρατιωτικής Διοίκησης Νότου σε όλο το πλάτος του μετώπου, ωστόσο τα ρωσικά στρατεύματα κρατούν τις θέσεις τους και προξενούν μεγάλη φθορά στους αντιπάλους τους, τόσο σε έμψυχο, όσο και σε τεχνικό δυναμικό. Στην Αβντέγεφκα και τη Μάργινκα χωρίς σημαντικές μεταβολές, συνεχίζονται οι μάχες θέσεων, κυρίως με ανταλλαγές πυρών Πυροβολικού. Στα νότια της Μάργινκα οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για επίθεση στο χωριό Πομπέντα, που θα βοηθήσει στην πίεση των VSU που έχουν «κατασκηνώσει» στο δυτικό τμήμα της πόλης. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ανήλθαν σε πάνω από 240 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 αυτοκίνητα pickup και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής).
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (Ουγκλεντάρ και γύρω, Περιφέρεια Ζαπορόζιε): Στην κατεύθυνση της Προεξοχής της Βρεμιόφκα οι VSU ανέλαβαν τον έλεγχο της Ροβνοπόλ και ετοιμάζουν επίθεση προς την πλευρά του Πριγιούτνογε, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει περαιτέρω προώθηση και παραμένοντας στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από τα γύρω υψώματα. Στο Νοβομαγιόρσκ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν διαδοχικές επιθέσεις των VSU. Σχετική ησυχία, αλλά και μεταφορά εφεδρειών παρατηρείται στην κατεύθυνση Ορέχοφ – Γκουλιάιπόλιε. Οι VSU δεν μπορούν να προωθηθούν πέρα από τα Πιατιχάτκι, αφού παρόλο που το ίδιο το χωριό παραμένει στη «γκρίζα ζώνη», η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο πυρός των ρωσικών δυνάμεων. Στην κατεύθυνση του Ζαπορόζιε επίσης χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές στην περιοχή κοντά στη Μακάροφκα, που βρίσκεται σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν των Πιατιχάτκι: στη γκρίζα ζώνη μεν, αλλά υπό τον έλεγχο πυρός της ρωσικής πλευράς. Εκτός από τις μάχες στη γραμμή κρούσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν εφεδρικές μονάδες των VSU στα μετόπισθεν με τη βοήθεια του Πυροβολικού και της Αεροπορίας τους. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στο συγκεκριμένο τμήμα του μετώπου ανήλθαν σε περίπου 235 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Για την κατάσταση στα νησιά στον Δνείπερο και τη γέφυρα Αντόνοφσκι έγραψα πιο πάνω. Συνολικά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση του μετώπου κατά τη χτεσινή μέρα εξουδετερώθηκαν περίπου 50 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ καταστράφηκαν 3 στρατιωτικά αυτογκόλ, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Εκτός από το σημαντικό πλήγμα στο Κραματόρσκ, με το οποίο ξεκίνησε η αποψινή ανασκόπηση, είχαμε και ρωσικά πλήγματα στα κέντρα διοίκησης 63ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 10ης Ταξιαρχίας Ορεινών Καταδρομών των VSU στα χωριά Πρενττέτσινο και Βεσιόλογε (ΛΔ Ντονιέτσκ). Επίσης κοντά στο χωριό Νοβοπάβλοφκα (ΛΔ Ντονιέτσκ) καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών για πυραυλικά συστήματα και βαρέα πυροβόλα και οβιδοβόλα της 47ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού των VSU.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά τη χτεσινή μέρα 8 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 3 βλήματα πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και 6 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Κατά τις τελευταίες ώρες ανανεώθηκαν τα βραδινά και μεταμεσονύκτια ρωσικά πλήγματα από αέρος σε στρατηγικής σημασίας στόχους του καθεστώτος Ζελένσκι. Καταγράφηκαν εκρήξεις από τα ρωσικά πλήγματα στην πόλη του Ζαπορόζιε, καθώς και στις Περιφέρειες Ντνιεπροπετρόφσκ, Πολτάβας, Σούμι και Χαρκόβου (πόλη Τσουγκούγεφ). Ο αεροπορικός συναγερμός τερματίστηκε λίγο πριν από τις 3 το πρωί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας