Όλος ο πολιτισμός στο δρόμο!

914

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Μουσεία ανοίγει το δρόμο και για μόνιμη εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό!

Το νομοσχέδιο για τα μουσεία που ετοιμάζεται να ψηφίσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν αποκόπτει μόνο βίαια τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Με διατάξεις τους υποκρύπτει την εξαγωγή σημαντικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό σε μόνιμη βάση (!) κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Αρχαιολογικό Νόμο, με το «μανδύα» του «παραρτήματος στο εξωτερικό».πολιτισμού (άρθρο 13, παρ. 2ε), με ΚΥΑ ΥΠΠΟΑ-ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΣ (άρθρο 33 παρ. 3), εισάγοντας έτσι την μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο.

Θυμίζουμε ότι με Ν. 4761/2020 ήδη επιτρέπεται η εξαγωγή αρχαιοτήτων για 25 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης της παραμονής για άλλα 25, δηλαδή 50! Μάλιστα η αρχική διάταξη προέβλεπε 50 + 50.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απέστειλε επιστολή – έκκληση προς τους βουλευτές να μην επιτρέψουν την εξαγωγή αρχαιοτήτων για 100 χρόνια κα πλέον!

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι

Η διάταξη αυτή “αντιβαίνει ευθέως τον Αρχαιολογικό Νόμο (Ν. 4858/2021), στα σχετικά άρθρα του οποίου (25, 34, 45) προβλέπεται μόνον η προσωρινή εξαγωγή αρχαιοτήτων για καθορισμένο χρονικό διάστημα και για ειδικούς μόνο λόγους. Η ίδρυση παραρτήματος ελληνικού Μουσείου στο εξωτερικό συνιστά εύσχημο τρόπο να παρακαμφθούν ευθέως τα περιορισμένα χρονικά όρια και οι ειδικοί σκοποί που θέτει ο Αρχαιολογικός Νόμος στην εξαγωγή μνημείων από την ελληνική επικράτεια. Η διάταξη υποκρύπτει την εξαγωγή σημαντικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό σε μόνιμη βάση, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Αρχαιολογικό Νόμο, με το «μανδύα» του «παραρτήματος στο εξωτερικό». Επίσης, τονίζουν οτι “παρακάμπτει την ελληνική Βουλή, που ποτέ δεν έχει ψηφίσει διάταξη για μακροχρόνια ή μόνιμη εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, και αναθέτει ένα τόσο κρίσιμο θέμα στην κρίση ενός Διοικητικού Συμβουλίου και τριών Υπουργών.  Αφορά, δε,  και τα εκθέματα των ελληνικών Μουσείων τα οποία ως τώρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεωρούσε «αμετακίνητα». Κάθε Εφορεία και Μουσείο ως τώρα καταρτίζουν περιοδικά λίστες αρχαιοτήτων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κριτήριο τη σπουδαιότητα, τη μοναδικότητα, την κατάσταση διατήρησης ή άλλα επιστημονικά δεδομένα. Παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα για την έκδοση συνολικής λίστας «αμετακίνητων» αρχαιοτήτων από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς την πολιτική ηγεσία, δεν υπήρξε προθυμία από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού να καταρτίσει πανελλαδική λίστα «αμετακίνητων» με Υπουργική Απόφαση μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σήμερα δυνητικά όλα τα εκθέματα των πέντε Μουσείων, με εισήγηση του ΔΣ, μπορεί να εξαχθούν!

Με βάση την παραπάνω διάταξη, όπως έχει αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου, εάν ιδρυθεί παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου λ.χ. στο Λονδίνο ή τη Ν. Υόρκη, θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκεί για μακροχρόνια έκθεση και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τα αριστουργήματα των πέντε μουσείων όπως ο δίσκος της Φαιστού, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου ή η χρυσή προσωπίδα του «Αγαμέμνονα»!

Την ώρα που όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι στο δρόμο, τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείου Πολιτισμού με δράσεις ενημέρωσης του κόσμου στα μουσεία την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και με 24ωρη απεργία – συγκέντρωση τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. 

Πιο συγκεκριμένα:

Κυριακή 12/2/2023 καλούν τους πολίτες για ενημέρωση:

Αθήνα: από τις 10.00 πμ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας
Στις 11.30 πμ πρόβα της Ανοιχτής Ορχήστρας στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Θεσσαλονίκη: 12.30 μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή μουσικών

Δευτέρα 13/2/2023 (μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή): 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις:

Αθήνα: 11.30 πμ στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας
Θεσσαλονίκη: 12 μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ηράκλειο: 12 μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας