Ν.Αγχίαλος: Απογειώνονται τα F-16 για να γλιτώσουν την καταστροφή–Έφυγε πρώτη Μοίρα

13850

H πρώτη από τις τρεις Μοίρες της 111ΠΜ έχει απογειωθεί και τα αεροσκάφη βρίσκονται στην 110ΠΜ στην Λάρισα.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες του pronεws.gr θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο.

Κρίσιμη  έως εφιαλτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην αεροπορική βάσης της Νέας Αγχιάλου έδρα για περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και 50.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αρχή της φωτιάς το σύνολο των αεροσκαφών απογειώνεται για την 110ΠΜ (ή μέρος αυτών που βρίσκονται εκτός των καταφυγίων που μπορούν να τα προστατέψουν) προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή.

Το πρόβλημα έγκειται στα αεροσκάφη που βρίσκονται για εργασίες συντήρησης της βάσης  στις ΜΣΒ τα οποία ούτε στα καταφύγια μπορούν να πάνε αφού είναι πλήρη, ούτε και να απογειωθούν.

Οι εκρήξεις είναι συνεχείς στις αποθήκες πυρομαχικών που βρίσκονται στην περίμετρο του αεροδρομίου, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καμιά  επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των αποθηκών που έχουν ανατιναχθεί.

Εάν πρόκειται για μια ή περισσότερες. Προφανώς το τι είδους οπλισμό περιέχουν δεν το μάθουμε για ευνόητους λόγους.

Πάντως στην 111ΠΜ υπάρχουν βλήματα αέρος-αερος AMRAAM και Sidewinder, βλήματα AGM-88 HARM, AGM-65 Maveric και φυσικά μεγάλος αριθμός GBU 12/16 και βέβαιων γενικού χρήσης Mk82/83/84.

Η  κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι κρίσιμη καθώς η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται και σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζει αποθήκες καύσιμων της βάσης,

Ο δημοσιογράφος Μάκης Θεοδώρου, του Ράδιο Vera έκανε στο Mega την παρακάτω ανησυχητική δήλωση:

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. (…) Εάν η πυρκαγιά φτάσει στις αποθήκες καυσίμων (στην Νέα Αγχίαλο), απόψε θα φτάσουμε στο φεγγάρι».

Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr υπάρχει σχέδιο για την απογείωση όλων (και των 70) μαχητικών F-16 σε μια τέτοια περίπτωση προκειμένου να σωθούν τα αεροσκάφη από τη πύρινη λαίλαπα.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις  πυρομαχικών. Η πρώτη  που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α’ Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).

Η δεύτερη συγκέντρωση  (Β’ Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.

Στη Β’ Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε  από τον συγκεκριμένο χώρο, αφού πρώτα κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα.

Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Έτσι  έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπορεί να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή (έχει επιβληθεί ζώνη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων), θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί. Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β’ Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Χαρακτηριστικό του πόσο ευαίσθητη θεωρείται η περιοχή, είναι το γεγονός πως το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας