Κωνσταντινούπολη-Θρίαμβος με 50,25% ο Ιμάμογλου στο 63,20% των ψήφων

713

Προβάδισμα του Εκρέμ Ιμάμογλου, εν ενεργεία δημάρχου και υποψηφίου του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με 50,25% έναντι του Μουράτ Κουρούμ, του υποψηφίου από το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που ακολουθεί με 41,04% με καταμετρημένο 63,20% των ψήφων.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κατά τις πρώτες δηλώσεις του. Ο Ιμάμογλου αναμένεται να μεταβεί στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης για να κάνει δηλώσεις όταν «κλειδώσει» η νίκη του. Αντίθετα, από το «στρατόπεδο» του Κουρούμ δεν έχει γίνει κάποια δήλωση σχολιασμού.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο Ιμάμογλου κατάφερε να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια.

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης και στην Άγκυρα

Όσον αφορά την Άγκυρα, κι εκεί προηγείται ο Μανσούρ Γιαβάς 58,56% της αντιπολίτευσης, έναντι του Τουργκούτ Αλτινόκ με 33,79%, σύμφωνα με το CNN Turk. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχει καταμετρηθεί μόλις το 37,51% των ψήφων.

Την νίκη του κήρυξε και ο Γιαβάς, υποψήφιος του CHP στην Άγκυρα, όπως άλλωστε δείχνουν τα αποτελέσματα.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, με το κλείσιμο της κάλπης ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Ahmet Yener, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, εκτός από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά.

Σε ορισμένες πόλεις της ανατολικής Τουρκίας ξέσπασαν βίαια επεισόδια που σχετίζονταν με την εκλογή δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο μαζί με δημάρχους και άλλους δημοτικούς αξιωματούχους, ενώ τρεις άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ήττα Ερντογάν στην επικράτεια

Ήττα Ερντογάν δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στην επικράτεια, με το AKP να λαμβάνει 37,34%, ενώ το CHP κατακτά το 38,87%, με το 36,76% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας