Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία: Εκλογική Διαφάνεια

Η Κεντρική Επιτροπή της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για την εκλογική διαφάνεια, με αίτημα ιδίως την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα.   

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τον νόμο. Ο νόμος σχετικά με την προβολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων είτε δεν εφαρμόστηκε είτε εφαρμόστηκε προσχηματικά υποτυπωδώς και αποσπασματικά.

Συγκεκριμένα:

Α. Όλα τα συμμετέχοντα κόμματα δικαιούνταν ανά εβδομάδα ένα 45λεπτο στη φόρμα της διακαναλικής συνέντευξης.   Τελικά καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου το ένα και  μοναδικό 45λεπτο ήταν ο κανόνας για τα περισσότερα μικρά κόμματα.

Β. Το κράτος πλήρωσε διαφημιστικό χρόνο για όλα τα κόμματα σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα κόμματα (ιδιαίτερα τα λεγόμενα μικρά κόμματα) δεν ενημερώθηκαν και φυσικά έχασαν αυτόν τον χρόνο προβολής.

Γ.  Όλες οι προεκλογικές προβολές οφείλουν να γίνονται έως τις 2:00 π.μ. Απαγορεύεται η προβολή προεκλογικών σποτ ή διαφημίσεων μετά την ώρα αυτή, δηλαδή τα χαράματα! Δυστυχώς ούτε εδώ τηρήθηκε ο νόμος. Χαρακτηριστική ήταν η προβολή στις 4:00 π.μ. της συνέντευξης στελεχών της Πολιτικής Πρωτοβουλίας στην ERTNEWS.

Ως Χριστιανική Δημοκρατία, λάβαμε αρκετές καταγγελίες από υποψηφίους και φίλους μας

Ανά την επικράτεια (Σέρρες, Β΄ Θεσσαλονίκης , Αθήνα, Δωδεκάνησα, κ.α.) σχετικά με έλλειψη ψηφοδελτίων της Πολιτικής Πρωτοβουλίας. Οι ελλείψεις αυτές υπήρξαν αδικαιολόγητες. Επιπλέον, υποψήφιά μας ζήτησε με επίσημο αίτημα να πάρει τα ακριβή αποτελέσματα (πρακτικά) ανά εκλογικό τμήμα από το πρωτοδικείο στην αντίστοιχη περιφέρεια και δεν έλαβε απάντηση.

Είναι διαπιστωμένο εξαρχής και από μέλη και φίλους της ΧΔ, αλλά και από μέλη σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ότι επικρατεί έντονη έλλειψη διαφάνειας αναφορικά τόσο με την καταμέτρηση των ψήφων όσο και με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, δύο κρίσιμα σημεία της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό είναι γνωστό και από τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι μια συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, με δεσμούς μάλιστα εδώ και χρόνια με το πρ. κυβερνών κόμμα και τον απερχόμενο πρωθυπουργό, παρείχε τους τρόπους καταγραφής των αποτελεσμάτων αλλά και δημοσίευε αποτελέσματα, χωρίς αυτά να είναι ελέγξιμα από τρίτα μέρη.

Ειδικότερα, ήταν αδύνατο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους να ελέγξουν τα δοσμένα αποτελέσματα, εφόσον δεν παρέχονταν ανά εκλογικό τμήμα αλλά μόνο ανά καλλικρατικό δήμο.

Στη βάση λοιπόν των παραπάνω ζητούμε:

Την πλήρη ανοιχτότητα της πληροφορίας που αφορά το σύστημα ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων (τεχνικές προδιαγραφές, τρόποι ελέγχου, μέτρα ασφαλείας)

Την εποπτεία του συστήματος από ανεξάρτητο σώμα, δηλαδή μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα

Σε περίπτωση όπου διαπιστωθούν ανακολουθίες, την επανακαταμέτρηση των ψήφων

Τα παραπάνω είναι πλήρως συμβατά και με τις καλές πρακτικές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη της σχετικά με την εκλογική διαφάνεια και αξιοπιστία. Είναι βέβαιο πως θα συναντήσουν ήδη συνάντησαν- ισχυρή αντίσταση από την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, εντούτοις χρειάζεται να βρουν υποστήριξη σε όλη την αντιπολίτευση, με σκοπό να διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου ακριβώς μια εκλογική διαδικασία που να είναι όντως διαφανής, αξιόπιστη και με τις σωστές δικλείδες ασφαλείας. Οι θεσμοί δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε ισχυρός της μέρας να παίζει και να χειραγωγεί και αυτό είναι κάτι που η κοινωνία σύσσωμη, μαζί με τα πολιτικά κόμματα, οφείλει να απαιτεί ασυνθηκολόγητα.

Αθήνα 21 Ιουνίου 2023. Από το Γραφείο Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας