Κακοκαιρία Daniel: Νέα κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σαρώνουν μισθούς-συντάξεις- εισοδήματα

16732

Νέο, μεγαλύτερο, κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στους κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικούς νομούς Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Κοζάνης και ενώ ήδη λάδι, γάλα, αυγά, ρύζι, κρέας, ψωμί, φρούτα και λαχανικά είναι απλησίαστα.

Μόνο στον νομό Καρδίτσας 400.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν γίνει «λίμνη», περίπου η μισή παραγωγή στις δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού της Κοζάνης καταστράφηκε, ενώ πολλές παραγωγικές μονάδες στην περιοχή των Τρικάλων και της Λάρισας είναι πλημμυρισμένες και κλειστές, στην περίπτωση που δεν έχουν καταρρεύσει.

«Φέτος ήταν μια πολύ όψιμη χρονιά για την περιοχή μας. Λίγο πριν την συγκομιδή κάπου 3-4 εκατομμύρια κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια καταστράφηκαν» λέει στον ΟΤ ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

«Για σχεδόν 5 μέρες έβρεχε ασταμάτητα, τα μισά ροδάκινα έπεσαν και όσα έμειναν στα δέντρα είναι λιωμένα. Οι παραγωγοί όμως έχουν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα», επισημαίνει.

Οι ζημιές υπολογίζονται σε περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ τονίζει ο κος Κουτλιάμπας ενώ σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους παραγωγούς στο 60-61% και όχι στο 100%. 

Πολύ μεγάλες καταστροφές μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχει και η αγροτική περιοχή του Τυρνάβου, με τον κο Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ να εκτιμά ότι «θα χρειαστεί μια πενταετία» ώστε να αρχίσει να αποδίδει και πάλι ο κάμπος και να είναι γόνιμα τα εδάφη.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν οργανικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας για το πέρασμα της κακοκαιρίας από την περιοχή.

Πλημμύρισαν γαλακτοκομικές μονάδες στα Τρίκαλα

Το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ στο 5ο χλμ Τρικάλων – Πύλης πλημμύρισε αναφέρει στον ΟΤ ο κος Τάκης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα). «Έπεσαν τεράστιοι όγκοι νερού».

Το εργοστάσιο της κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας θα παραμείνει κλειστό μία ίσως και δύο εβδομάδες σημειώνει ο επικεφαλής, συμπληρώντας ότι το εργοστάσιο της Όλυμπος στη Λάρισα λειτουργεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εκτός της παραγωγικής μονάδας της ΤΥΡΑΣ πλημμύρισε και η  Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, στο 6οχλμ Τρικάλων- Πύλης.

Απλησίαστες ήδη οι τιμές των τροφίμων

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» για τις ανατιμήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν μετά τη θεομηνία.

Ήδη, πληρώνουν 23,5% ακριβότερο το ελαιόλαδο σε σχέση με πέρσι, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι τιμές των λαχανικών ήταν υψηλότερες κατά 17,6% εφέτος τον Αύγουστο σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα.

Οι τιμές στην κατηγορία «Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» εκτινάχθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14,4%, στα λοιπά τρόφιμα 12,4%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 11,9%, τα φρούτα ακρίβυναν κατά 10,7%, ενώ τα κρέατα κατά 9,7%. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν επίσης ψωμί και δημητριακά (+6,6%) και ψάρια (6,7%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας