Ιράν- Δαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς-«Μόνοι μας βρήκαμε το ελικόπτερο του προέδρου Ε.Ραϊσί»

434

Ο επικεφαλής της Ιρανικής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (IRCS), Πιρ Χοσεΐν Κολιβάνντ, διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους το τουρκικό drone Akinci εντόπισε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου  Εμπραχίμ Ραϊσί, τονίζοντας ότι το Ιράν δεν βασίστηκε σε ξένη βοήθεια για να φτάσει στον τόπο συντριβής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, σε συνέντευξή του, ο Κολιβάντ χωρίς να αναφέρεται ευθέως στους τουρκικούς ισχυρισμούς, είπε ότι ο εντοπισμός των συντριμμιών στις 5 το πρωί τοπική ώρα πραγματοποιήθηκε από ιρανικές ομάδες και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τη βοήθεια των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν, των πυροσβεστών, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και του IRCS.

Η Τουρκία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι συνέβαλαν στις προσπάθειες εντοπισμού του ελικοπτέρου.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε σε ανάρτησή της στο «X» ότι έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα για να βοηθήσουν στην έρευνα και ότι το Ιράν ζήτησε ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης νυχτερινής όρασης.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στη συνέχεια ότι η τοποθεσία των συντριμμιών βρέθηκε αφού ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε τη θέση τους.

Παράλληλα, σε δήλωσή του τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο συνεργάστηκε επίσης με την Τεχεράνη στην έρευνά της.

«Μετά το περιστατικό, η Κίνα παρείχε βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στο Ιράν όλη την απαραίτητη υποστήριξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ ενεργοποίησε επίσης το δορυφορικό της σύστημα χαρτογράφησης Copernicus αφού το Ιράν ζήτησε βοήθεια όταν το ελικόπτερο χάθηκε, δήλωσε ο Γιάνεζ Λενάρτσιτς, Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων.

Είπε ότι η ενεργοποίηση του συστήματος για να βοηθήσει την αποστολή έρευνας και διάσωσης του Ιράν δεν ήταν μια πολιτική απόφαση αλλά μια πράξη «στοιχειώδους ανθρωπιάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας