Ιράκ-Ο Άξονας της Αντίστασης χτύπησε με πυραύλους τη βάση Al Asad

803

Πιο περίπλοκες και πιο επικίνδυνες γίνονται οι επιθέσεις ενατίον των βάσεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίοι οι Αμερικανοί δεν ανέμεναν, καθώς μέχρι τώρα οι Σιίτες έπλητταν τις βάσεις τους με ρουκέτες.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η ομάδα-ομπρέλα των φατριών, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τη μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυρά που είχε στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Al – Asad στις 20 Ιανουαρίου 2024.
Σε ανακοίνωσή της, η Ισλαμική Αντίσταση ανέφερε, πως η αεροπορική βάση στοχοποιήθηκε με «μπαράζ ρουκετών» ως απάντηση στα «εγκλήματα των Σιωνιστών» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αιφνιδιασμός στις ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αποκάλυψε αργότερα ότι ένας συνδυασμός ρουκετών και βαλλιστικών πυραύλων χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην αεροπορική βάση Al-Asad.
«Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της βάσης, ενώ άλλοι προσέκρουσαν στις εγκαταστάσεις.
Οι εκτιμήσεις των ζημιών συνεχίζονται», ανέφερε η διοίκηση σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα X.
Η CENTCOM παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών ενώ από την επίθεση τραυματίστηκε και ένας Ιρακινός στρατιώτης.
us_soldier.jpg

Χρήση Patriot από τους Αμερικανούς

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Fox News αποκάλυψαν ότι εκτοξεύτηκαν 15 πύραυλοι από ένα σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot που αναπτύχθηκε στην αεροπορική βάση Al-Asad για να αναχαιτίσει εισερχόμενες ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση του συστήματος από την έναρξη των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Από τις 17 Οκτωβρίου, 10 ημέρες μετά την έναρξη της σφαγής στη Γάζα, περισσότερες από 140 επιθέσεις έχουν στοχεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία.
map_10.jpg

Πιο τολμηρές οι επιθέσεις των Ισλαμιστών

O Άξονας της Αντίστασης των σιιτικών πολιτοφυλακών ανέλαβε την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις.
Οι ΗΠΑ απάντησαν περισσότερες από μία φορές και επιτίθενται σε στόχους που συνδέονται με τους Ισλαμιστές τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.
Ωστόσο, η οργάνωση αποδεικνύεται γίνεται πιο τολμηρή και οι επιθέσεις της γίνονται πιο περίπλοκες και επικίνδυνες, όπως φαίνεται από την τελευταία μεγάλης κλίμακας επιδρομή στην αεροπορική βάση Al-Asad.
Η συγκεκριμένη βάση είχε πληγεί και από το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους τον Ιανουάριο του 2020 ως εκδίκηση για τη δολοφονία από επιδρομή με drone του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani.
base.jpg
Κλονίζεται η ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η απέχθεια και το μίσος για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι εμφανή και το γεγονός αυτό το παραδέχονται ανοικτά και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν εχθρότητα από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ο Scott Bennett, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο και αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο State Department.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα περαιτέρω επιδείνωση σε όλη τη Μέση Ανατολή: την τρομοκρατική επίθεση στο Kerman του Ιράν, τις συνεχιζόμενες επιδρομές των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα, τα χτυπήματα στη Βηρυτό του Λιβάνου και άλλες απειλές για αύξηση της έντασης στην περιοχή», επισημαίνει ο Bennett.
Η Αμερική βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατάσταση όπου η 50ετής ηγεμονία της στη Μέση Ανατολή είναι υπό αμφισβήτηση, εξήγησε ο αναλυτής.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ «αντικατέστησαν τη διπλωματία με τον στρατιωτικό παρεμβατισμό και ως εκ τούτου προσέβαλαν και έχασαν οριστικά την πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο των λαών, των κρατών και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής».
«Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να υπάρχει ένα είδος κοινωνικοπολιτικής αποστροφής και μια αυξανόμενη εχθρότητα και απογοήτευση αλλά και καχυποψία απέναντι στις ΗΠΑ που μάλιστα κλιμακώνεται», επεσήμανε ο αναλυτής.
Με την Αμερική να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, «το περιβάλλον έχει πλέον γίνει τοξικό», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Συνεπώς, γινόμαστε μάρτυρες της τοξικότητας αυτής της σχέσης που αρχίζει να οδηγεί τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αναζητούν φιλία και συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και ο οργανισμός των BRICS.
Αυτό μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ σε έναν βαθμό πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού παραλογισμού -αν όχι υστερίας- που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε στρατιωτικές επιθέσεις», σημείωσε ο αναλυτής.
houthi_1.jpg
Εφιάλτης η Γάζα για τους Αμερικανούς

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι «η τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα, την οποία ενισχύει το Ισραήλ, έχει γίνει εφιάλτης για τις ΗΠΑ γιατί απομακρύνει τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο αμερικανικούς διπλωματικούς και στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.
Επιπλέον, η Δύση χαρακτηρίζεται ως ένας διακεκριμένος εγκληματίας πολέμου και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως υποκριτής που ενισχύει την υποκίνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας λόγω της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξής της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.
Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τις αποκαλύψεις ότι το Ισραήλ σχεδίαζε αυτή την επιχείρηση, και πως πράγματι δεν ήταν απλώς μια απάντηση σε μια επίθεση της Hamas.

Το Ιράκ διώχνει τους Αμερικανούς

Μία χαρακτηριστική περίπτωση εκδήλωσης αμείωτης εχθρότητας προς τις ΗΠΑ είναι το Ιράκ.
Η ιρακινή κυβέρνηση σχηματίζει επιτροπή για να τερματίσει την αποστολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Mohammed Shia al-Sudani
στις 5 Ιανουαρίου.
«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών της διμερούς επιτροπής για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα μετά την επίθεση με drone των ΗΠΑ που σκότωσε τον Mushtaq Talib «Abu Taqwa» al-Saidi, ανώτερο διοικητή της Harakat Hezbollah al-Nujaba, προκαλώντας οργή στις συμμαχικές με το Ιράν ένοπλες φατρίες στο Ιράκ που ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει την παρουσία του αμερικανικού συνασπισμού στη χώρα.
«Τονίζουμε τη σταθερή μας θέση για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού αφού τελειώσουν οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», φέρεται να είπε ο al – Sudani στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας