ΗΠΑ: Έκτακτη συνεδρία-Καταρρέει το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα-“Πυρηνικό” πλήγμα στη UBS

1037

Το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εισήλθε σε δίνη ολοκληρωτικής κατάρρευσης από την οποία πολύ δύσκολα θα διαφύγει. Η Deutsche Bank καθώς και η μοναδική -πλέον-μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Οι Αμερικανοί οδηγούν ολόκληρο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κατάρρευση.

Αρχικά, δέσμευσαν παράνομα τα δισεκατομμύρια δολάρια Ρώσων ολιγαρχών ακόμη και του ίδιου του ρωσικού κράτους (πάνω από 300 δισ δολάρια)  που είχαν τοποθετηθεί σε γερμανικές/ελβετικές και γενικά δυτικές τράπεζες πλήττοντας την αξιοπιστία τους και σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την UBS σχετικά με το αν οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα βοήθησαν τους Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις!

Αν χρεοκοπήσει η UBS, τότε η “ουδέτερη” Ελβετία τελείωσε και μαζί της τελειώνει η Deutsche Bank συμπαρασύροντας και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο όμιλος UBS είναι η μία και μοναδική τράπεζα της Ελβετίας με παγκόσμιο βεληνεκές, αφότου διασώθηκε με κρατική παρέμβαση η μικρότερη ανταγωνίστριά της Credit Suisse – κι αυτό λογίζεται ως ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς κάνει την ελβετική οικονομία να εξαρτάται περισσότερο από ένα και μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε το μαζικό ξεπούλημα ομολόγων από Κίνα, Σ.Αραβία και άλλες χώρες που θέλουν να επιταχυνθεί η κατάρρευση του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος “κλείνοντας το μάτι” στο νόμισμα της Ανατολής. Ήδη η συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για το Γουάν δείχνει που θα συσσωρευτεί πλέον ο παγκόσμιος πλούτος.

Και αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις κυρώσεις, το ενεργειακό κόσμος, το πληθωρισμό και το ανεξέλεγκτο τύπωμα δολαρίου και ευρώ από ΕΚΤ και FED που προκάλεσαν οι ΗΠΑ εργαλειοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων….

Ενόψει ραγδαίων εξελίξεων, στις ΗΠΑ συγκαλείται εκτάκτως το εποπτικό συμβούλιο.

H Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναμένεται να προεδρεύσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή.
Η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Deutsche Bank και UBS δεν είναι οι μόνες που κινδυνεύουν. Σχεδόν 200 τράπεζες των ΗΠΑ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οικονομικά!

Η κατάρρευση των τραπεζών

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχoυν προβληματίσει τους επενδυτές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

Οι ελβετικές και οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες ήλπιζαν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS θα ηρεμούσε τις αγορές, αλλά οι επενδυτές δεν πείθονται ότι η συμφωνία θα είναι αρκετή για να συγκρατήσει το άγχος στον τραπεζικό τομέα, σημειώνει το CNBC.

Η ελβετική UBS που «ανέλαβε» να διασώσει την καταρρέουσα Credit Suisse απορροφώντας την χάνει σχεδόν 8% και σε μηνιαία βάση βρίσκεται σχεδόν 18% χαμηλότερα. 

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα AT1 της γερμανικής τράπεζας. Τα ομόλογα AT1 βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα καθώς οι κάτοχοί τους της Credit Suisse ήταν οι μεγάλοι χαμένοι στη συμφωνία εξαγοράς που θα προκαλέσει την πλήρη απομείωση των ομολόγων υψηλού κινδύνου, Additional Tier 1 (ΑΤ1).

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό είναι ότι οι τριγμοί στην Deutsche συμπαρασύρουν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και οδηγούν τον τραπεζικό κλάδο SX7P του πανευρωπαϊκού Stoxx σε ισχυρές απώλειες.

Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank κατέγραψε πτώση για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας βουτιά άνω του 11% μετά την αλματώδη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων του έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Οι μετοχές του έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας εκτινάχθηκε στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης, από 142 μονάδες βάσης που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αμερικανικό δάχτυλο» βλέπει η Ελβετία στην κατάρρευση της Credit Suisse – Ο ρόλος των Ρώσων ολιγαρχών

Μπορεί οι Ελβετοί αξιωματούχοι να άφησαν να εννοηθεί ότι οι αμερικανικές ρυθμίσεις συνέβαλαν στην κατάρρευση της Credit Suisse, όπως έρχεται μία νέα εξέλιξη που μπορεί να επιβεβαιώσει τις θεωρίες… συνωμοσίας που κυκλοφορούν στους ελβετικούς τραπεζικούς διαδρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται στο πλαίσιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το αν οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα βοήθησαν τους Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλήσεων που απέστειλε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών εστάλησαν πριν από την κρίση που κατέλαβε την Credit Suisse και οδήγησε στην προτεινόμενη εξαγορά της ανταγωνίστριάς της από την UBS.

Οι κλητεύσεις πήγαν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Που επικεντρώνονται οι έρευνες

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό των υπαλλήλων των τραπεζών που συναλλάχθηκαν με πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αυτοί ελέγχθηκαν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εν λόγω τραπεζίτες και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν νόμους.

Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγήσει σε διευρυμένες κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση των πλούσιων Ρώσων.

Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έσοδα.

Τον περασμένο Μάιο, όταν διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτούς, 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαχείρισης πλούτου της τελευταίας.

Η έρευνα των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών μπορεί να ωθήσει τη UBS να εξετάσει περαιτέρω το πελατολόγιο της μικρότερης αντιπάλου της μετά την έκτακτη εξαγορά.

Η Credit Suisse έχει δει μια σειρά από σχέσεις να τινάζονται στον αέρα τα τελευταία χρόνια, από τον Bill Hwang στην Archegos Capital Management μέχρι τον Lex Greensill στην ομώνυμη χρηματοοικονομική εταιρεία του και τον ιδρυτή της Luckin Coffee Lu Zhengyao.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε πέρυσι την ομάδα εργασίας KleptoCapture για την επιβολή κυρώσεων σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Vladimir Putin.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει έκτοτε κατασχέσει μια σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και το Χάμπτονς που ανήκουν στον ολιγάρχη Viktor Vekselberg, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ορισμένα άτομα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοήθησαν ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία – ο Βρετανός επιχειρηματίας Graham Bonham-Carter συνελήφθη τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα 1 εκατομμύριο δολάρια για να διατηρήσει αμερικανικές ιδιοκτησίες για τον υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχο Oleg Deripaska.

Ένας πρώην ανώτερος πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών κατηγορήθηκε επίσης ότι βοήθησε τον Deripaska να παραβιάσει τις κυρώσεις τον Ιανουάριο.

Θα υπάρξουν κυρώσεις;

Οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια αφού παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες των ΗΠΑ για την επεξεργασία συναλλαγών για οντότητες του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να καταβάλει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν.

Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse προέκυψε, η UBS εξέφρασε γενική ανησυχία σχετικά με την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων της αντιπάλου της.

Ενώ η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ζημίες που μπορεί να υποστεί η UBS από τη συμφωνία, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση προορίζεται για την εκκαθάριση των “δύσκολα αξιολογήσιμων” περιουσιακών στοιχείων.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Lisa Monaco δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο “αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον” ενισχύοντας το τμήμα εθνικής ασφάλειας, το οποίο επιβάλλει τις παραβιάσεις των κυρώσεων.

“Το εταιρικό έγκλημα και η εθνική ασφάλεια επικαλύπτονται σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν, και το υπουργείο ανασυγκροτείται για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση”, δήλωσε η Monaco.

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας