Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αιτία της υποβάθμισης της

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού που συνδέουν τη μετατροπή της σε τζαμί με ανθελληνικές προκλήσεις:  

  1. Η Χριστιανική Δημοκρατία είχε εξαρχής καταγγείλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.
  2. Η Αγία Σοφία δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως ορθόδοξη εκκλησία, και μόνο με αυτή την προϋπόθεση είναι συμβατή η λειτουργία της ως τόπου συνάθροισης πιστών.
  3. Στο βαθμό που αυτό δεν είναι δυνατό, η λειτουργία της ως μουσείου είναι η μόνη που διασφαλίζει το μνημείο και το κάνει προσβάσιμο σε όλους, όπως επιβάλλεται για ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού.
  4. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όχι μόνον απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στους επισκέπτες, αλλά και με την πολυκοσμία που παρατηρείται στις ώρες λειτουργίας της, προκαλείται ασέβεια με περαιτέρω υποβάθμιση και φθορές, αποκορύφωση της οποίας είναι ο βανδαλισμός της «αυτοκρατορικής πύλης» που εντοπίσθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα.
  5. Με προκλητικές δηλώσεις-κομπασμούς του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών κ. Σοϊλού, που αναπαράχθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος συνδέεται με άλλες τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλήσεις, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων και η παραβίαση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. : «Ξέρετε τι κάναμε όταν δεν μπορούσαμε να έρθουμε κοντά λόγω της πανδημίας…αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικήσαμε την ιδιοκτησία και σε αυτό και κάναμε ένα βήμα που θα μπορούσε να δείξει σε όλο τον κόσμο τη δύναμή μας, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν…ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας…Μετατρέψαμε την Αγία Σοφιά σε τζαμί, κάτι που (η Δύση) κρατούσε πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διατάραξη της ειρήνης και ορκίζονταν να μην μας αφήσουν να το κάνουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε».
  6. Οι Τούρκοι κυβερνήτες προκλητικά συνομολογούν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι πολιτική πράξη αλαζονείας και αυθαιρεσίας άσχετη με θρησκευτικές ανάγκες, μία εκδήλωση του νεο-οθωμανικού ιμπεριαλισμού στο πεδίο του πολιτισμού.
  7. Συγχαίρουμε τους τουρκικούς φορείς που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν και κατάγγειλαν τον βανδαλισμό της «αυτοκρατορικής πύλης», ενώ πιέζουν για την ανεύρεση και τιμωρία των υπαιτίων.
  8. Ο βανδαλισμός της «αυτοκρατορικής πύλης» είναι η αποκορύφωση της υποβάθμισης της Αγίας Σοφίας ως μνημείου, η οποία συνδέεται με την μετατροπή της σε τζαμί.
  9. Καταγγέλλουμε τις δηλώσεις Σοϊλού, προϊόν του θράσους που καλλιεργείται από την έλλειψη συνεπειών για τις πολυετείς αυθαιρεσίες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του τουρκικού καθεστώτος.
  10. Ζητούμε να αυξηθούν οι πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος να ανακληθεί και να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας της ως μουσείου.

Αθήνα 22.4.2022. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας