Η κομβική εβδομάδα για τις αγορές-Κεφαλαιοποίηση φούσκα 27τρισ.$ δείχνει το δρόμο

1200

Μία ιδιαίτερα κομβική εβδομάδα για τις μετοχές παγκοσμίως βρίσκεται “καθ’ οδόν”, με εταιρείες συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ανακοινώνουν αποτελέσματα. Και όπως έδειξαν την περασμένη εβδομάδα οι Tesla και Netflix η πίεση είναι στο “κόκκινο” – είτε θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες είτε οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονα selloffs.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η τρέχουσα σεζόν αποτελεσμάτων βρήκε τους επενδυτές να ποντάρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων και ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση.

Την ίδια ώρα, η σταθερή υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη έχει δώσει ώθηση στον παγκόσμιο MSCI (All-Country World Index) να πραγματοποιήσει ράλι άνω του 15% εντός του 2023. Στις ΗΠΑ δε, με το δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (forward P/E) στο 20x ο S&P 500 διαπραγματεύεται με premium έναντι της μακροπρόθεσμης αποτίμησής του.

Σε αυτό το κλίμα, περισσότερες από 500 εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα πώς κινήθηκαν τα μεγέθη τους στο τρίμηνο, καθώς και τι περιμένουν στο άμεσο μέλλον (guidance). Μεταξύ άλλων, η μητρική της Google η Alphabet, η Microsoft, η LVMH (Louis Vuitton) και οι Banco Santander, Volkswagen, Airbus, Sanofi και Samsung.

Η κομβική εβδομάδα για τις αγορές: Κεφαλαιοποίηση $27 τρισ. δείχνει το δρόμο

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley εκτιμά ότι η μείωση του κόστους που ενδεχομένως να εμφανίσουν επιχειρήσεις δεν θα αρκέσει από μόνη της για συνεχίσουν περαιτέρω ανοδικά οι μετοχές. Οι ακριβές αποτιμήσεις σημαίνουν ότι “οι μετοχές θα χρειαστούν πλέον ισχυρότερη επιβεβαίωση της ανάκαμψης που δείχνει η μέση εκτίμηση των αναλυτών στο δεύτερο εξάμηνο”, όπως σε έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον γνωστό “αρκούδο” της Wall Street, έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να εντυπωσιαστούν οι επενδυτές. Οι εισηγμένες του S&P 500 έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις με ρυθμό άνω του μέσου όρου έως τώρα στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, αλλά μόνο το 42% των μετοχών έχει θετική αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις έναντι του 49% στο περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley.

“Κάτι που ευθυγραμμίζεται με τη θέση μας ότι τα “καλύτερα του αναμενόμενου” αποτελέσματα πιθανότατα δεν θα αρκέσουν για να ενισχύσουν ουσιαστικά τις αποδόσεις των μετοχών”, προσθέτει ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, οι Tesla και Netflix, οι πρώτες δύο από τις Big Tech που ανακοίνωσαν μεγέθη, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι “ανεβασμένες” αγορές σε μικρές αποκλίσεις κερδοφορίας ή guidance.

Και οι δύο εταιρείες είχαν κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις, αλλά το guidance της Netflix για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων και η Tesla προειδοποίησε για περαιτέρω υποχώρηση των κερδών της. Η βουτιά που έκαναν οι τίτλοι τους πυροδότησε ευρύτερο selloff που εξάλειψε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του Nasdaq 100 σε μία μέρα.

Ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn, προβλέπει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, αλλά αυτό θα γίνει μόνο επειδή οι εταιρείες κατάφεραν να περιορίσουν τις προσδοκίες. “Από μόνο του αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις πλέον αυξημένες αποτιμήσεις εκεί έξω”, σημειώνει.

Και όπως εξηγεί, “αν το guidance αποκαλύψει ενδείξεις ανησυχίας, αυτό μπορεί να αρκεί για να αφήσουν οι επενδυτές τις μετοχές αυτές”.

bbg

Τα περισσότερα διακυβεύονται για τα αμερικανικά τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης που έχουν τροφοδοτήσει το ξέφρενο ράλι 41% του Nasdaq 100 φέτος. Οι λεγόμενες “magnificent seven” – οι Apple, Amazon, Nvidia, Meta Platforms, Microsoft, Alphabet και Tesla – διαπραγματεύονται με premium ρεκόρ έναντι των υπολοίπων 493 μετοχών του S&P 500, σύμφωνα με αναλύτρια Σαβίτα Σουμπραμανιάν της Bank of America.

bbg

Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Τζίνα Μάρτιν Άνταμς και Τζίλιαν Γουλφ, βλέπουν έναν επιπλέον κίνδυνο για τις αποτιμήσεις στην περίπτωση που η Federal Reserve καταλήξει να διατηρήσει τα επιτόκιά της υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) την Τετάρτη, αλλά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας ενίσχυσαν τελευταία τους φόβους και για περαιτέρω σύσφιξη.

Από την άλλη βέβαια, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η υψηλή αποτίμηση του S&P 500 είναι λογική και θα μπορούσε μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς οι εταιρείες του δείκτη “ανεβαίνουν” στο κύμα του ράλι των κερδισμένων από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας