Η ανασκόπηση των μαχών της 30/9 στα Ουκρανικά μέτωπα

945
Αρχικά θα αναφέρω, ξεκινώντας και πάλι ανάποδα χρονικά, ότι μετά από τα χτεσινά μεταμεσονύκτια εναέρια πλήγματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στόχους στρατηγικής σημασίας σε διάφορες περιοχές της χώρας-Error 404, ακολούθησαν τα αποψινά, τα οποία τούτη την ώρα (κοντά στις 2:25 το πρωί) βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ως περιοχές που επιβεβαιωμένα έχουν πληγεί από τα ρωσικά πυρά αναφέρονται το Κίεβο (συνοικία Ντεσνιάνσκι), Χάρκοβο (τουλάχιστον 3 πλήγματα εντός της πόλης), το Ζαπορόζιε, η Ούμαν (Περιφέρεια Τσερκάσι), η Οδησσός (στρατιωτικό αεροδρόμιο Σκόλνι), η Περιφέρεια Νικολάγεφ (η ίδια η πόλη, η πόλη Οτσάκοφ, όπου και βρίσκεται ναυτική βάση βρετανικής κατασκευής και η κωμόπολη Σνιγκιριόφκα) και Ντρουζκόφκα (κατεχόμενο τμήμα ΛΔ Ντονιέτσκ – αποθήκη πυρομαχικών). Ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα πλήγματα στις ίδιες ή και σε άλλες περιοχές της χώρας-Error 404 μέχρι το πρωί.
– Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό και ένα σημαντικότατο πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU στο Κουράχοβο (κατεχόμενο τμήμα ΛΔ Ντονιέτσκ), το οποίο εξουδετέρωσε μεγάλο αριθμό Ουκρανών στρατιωτικών και κατέστρεψε επίσης σημαντικές ποσότητες οπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων (η ακριβής εκτίμηση θα γίνει, πιθανότατα, κατά τις επόμενες ώρες).
– Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στα μέτωπα της ΕΣΕ, θα αναφέρω επιγραμματικά τα παρακάτω (τα μέτωπα αναφέρονται πάντα με την ίδια σειρά, από Βορρά προς Νότο):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή της Κισλόφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) και της Μπελογκόροφκα (ΝΑ του δάσους της Σερεμπριάνκα, ΛΔ Ντονιέτσκ). Αμετάβλητη προς το παρόν η κατάσταση στα υπόλοιπα χωριά όπου διεξάγονται μάχες τον τελευταίο καιρό (Σινκόφκα, Νοβογεγκόροφκα, Πετροπάβλοφκα, Τόρσκογε κλπ).
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ επιβεβαιώθηκε η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ημερών, δηλαδή η κατάληψη-απελευθέρωση από τις ρωσικές δυνάμεις του χωριού Ορέχοβο-Βασίλιεφκα. Η σπουδαιότητα αυτής της τακτικής επιτυχίας των ρωσικών δυνάμεων έγκειται στο ότι το χωριό αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων πάνω από την πεδιάδα που το περιτριγυρίζει και αυτό δίνει στις ρωσικές δυνάμεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα πυρός και οπτικού ελέγχου της γύρω περιοχής. Κατά τα λοιπά, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στις περιοχές των Κλεστσέγεφκα και Αντρέγεφκα, με τις μονάδες των VSU να προσπαθούν να διασπάσουν την αμυντική διάταξη των ρωσικών δυνάμεων επί της τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά να συναντούν ένα «τείχος πυρών» και να υποχρεώνονται σε βαριές απώλειες και μηδενική προώθηση.
– Στο μέτωπο που πολυδιαφημίστηκε από το καθεστώς του Κιέβου ως το εναρκτήριο της περιβόητης «ουκρανικής αντεπίθεσης» δηλαδή αυτό που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ (ΛΔ Ντονιέτσκ) μέχρι το Ζαπορόζιε, οι VSU πέρα από την εναλλαγή (rotation) στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή, επιχειρούν ν’ αλλάξουν τη στόχευση των επιθέσεών τους, συγκεντρώνοντας δυνάμεις από την πλευρά του Γκουλιάιπόλιε με μέτωπο προς τις ελεγχόμενες από τη ρωσική πλευρά κωμοπόλεις Βασίλιεφκα και Πόλογκι.
– Παράλληλα, με τις κινήσεις που επιχειρούν στα άκρα του συνόλου του μετώπου (από τη μία στις παραμεθόριες Περιφέρειες της Ρωσίας στο Βορρά και από την άλλη στην Περιφέρεια Χερσώνας στο Νότο), οι VSU επιχειρούν, πιθανότατα, τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του ενεργού μετώπου, ποντάροντας στην πιθανή αδυναμία (;;;) των ρωσικών στρατευμάτων ν’ αντέξουν τόσες ταυτόχρονες επιθέσεις. Βεβαίως, το ερώτημα που ΔΕΝ θέτει η διοίκηση των VSU (και μαζί της και το καθεστώς του Κιέβου) είναι το εάν οι ΔΙΚΈΣ τους δυνάμεις θα αντέξουν τόσες ταυτόχρονες επιθέσεις, ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν περιοχές (Χάρκοβο, Κουπιάνσκ κοκ), όπου οι ίδιες βρίσκονται σε άμυνα και πιθανή διάσπαση του μετώπου σε αυτές τις περιοχές από τις ρωσικές δυνάμεις θα σημάνει την αποκοπή των μονάδων των VSU από τα κέντρα λογιστικής υποστήριξης και επιμελητείας τους, κάτι που, επιεικώς, θα οδηγήσει την ουκρανική πλευρά σε καταστροφή (ή… πανωλεθρίαμβο, όπως συνήθως αναφέρει η στήλη).
– Σε αντίθεση μάλιστα με τη στασιμότητα (Στγ: επιεικής ο όρος) που παρουσιάζει η «ουκρανική αντεπίθεση» στην περιοχή αυτή, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μικρές μεν, αλλά σημαντικές στο πλαίσιο που διεξάγονται, επιτυχίες και προωθήσεις στις περιοχές του Ουροζάινογε και του Πριγιούτνογε.
– Τέλος, στο μέτωπο της Χερσώνας οι απόπειρες των ουκρανικών δυνάμεων να εδραιωθούν στα νησιά εντός του Δνείπερου συναντούν καθημερινά τα μαζικά ρωσικά πυρά , που τους προξενούν απώλειες σε έμψυχο και τεχνικό δυναμικό. Τα 2 σημεία όπου έχουν εγκαταστήσει αντίστοιχες ομάδες ανιχνευτών-δολιοφθορέων δεν τους έχουν προσφέρει (ούτε μπορούν στο μέλλον να τους προσφέρουν) πρακτικά τίποτε, αφού αυτές οι ομάδες είναι απομονωμένες και με πλήρη αδυναμία κίνησης, πόσω δε μάλλον προώθησης. Ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν εκ του μακρόθεν στόχους των VSU στη δεξιά (δυτική) όχθη, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο τη μέγιστη συγκέντρωση έμψυχου και τεχνικού δυναμικού της ουκρανικής πλευράς εκεί.
– Η συνολική στατιστική απεικόνιση των απωλειών των VSU κατά τη χτεσινή μέρα, τελευταία του Σεπτεμβρίου, είναι η παρακάτω (η παρουσίαση κι εδώ γίνεται με τη γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 20 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα τύπων Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 2A65 Msta-B αντίστοιχα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 50 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 430 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής) και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής).
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο FH70 (βρετανικής παραγωγής), καθώς και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα τύπων D-30 και 2A65 Msta-B αντίστοιχα.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά πυρά καταστράφηκαν 3 ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών, που ανήκαν αντίστοιχα στις 124η και 126η Ταξιαρχίες της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας» και στην 81η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των VSU στις περιοχές Κισελιόφκα και Σλιάχοβογε (Περιφέρεια Χερσώνας) και στο Κραματόρσκ (κατεχόμενο τμήμα ΛΔ Ντονιέτσκ).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 25 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε 9 βλήματα πυραύλων Uragan και 1 βλήμα πυραύλου HIMARS (παραγωγής ΗΠΑ).
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά την πάγια συνήθεια της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (30/09/2023): 482 αεροπλάνα, 250 ελικόπτερα, 7.277 drones, 438 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 12.218 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.157 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 6.598 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 13.605 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                                Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας