Γιατί οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Γάζα

5904

Ο ρόλος του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε το Ισραήλ να βάλει «φρένο» στα σχέδιά του για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι. 

Αυτό λένε δύο πηγές στο CNN, επιβεβαιώνοντας τα όσα σας ανέφερε ήδη το pronews.gr. Στόχος των ΗΠΑ είναι να απελευθερωθούν οι 200 περίπου όμηροι που κρατά η Χαμάς, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις θα τους σκοτώσει.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή δύο Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι απήχθησαν από την μαχητική ομάδα μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

«Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως για σχόλιο. Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, ενεργώντας ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά της τόσο αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι κρατούμενοι έξω. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς δεν φαίνεται να έχει πάρει κάτι συγκεκριμένο από την κυκλοφορία της Τζούντιθ Τάι και της Νάταλι Ράαναν την Παρασκευή. Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενα άτομα» τα οποία προσδιόρισαν ονομαστικά.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε στον ισχυρισμό το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Ένας αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο CNN την Παρασκευή, μετά την είδηση της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι μπορεί να ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση.

«Αυτή η [στρατιωτική] πίεση δεν πρόκειται να πάει γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, που είναι η διάλυση της Χαμάς».

Ο ρόλος του Κατάρ στις συζητήσεις με τη Χαμάς

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση «πολύ σύντομα» των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων», δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

«Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι», πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων «μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε.

T.Μπάιντεν: «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τη λύση των δύο κρατών» 

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ό,τι χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό τους σήμερα και πάντα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και εγώ έχουμε συζητήσει ότι το Ισραήλ πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύει τους αμάχους στα πεδία όσο το δυνατόν καλύτερα

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση των αθώων Παλαιστινίων που το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν ειρηνικά. Γι’ αυτό εξασφάλισα συμφωνία για το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα.

Και δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τη λύση των δύο κρατών», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο X.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας