FYROM: Αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική η εμμονή στην ονοματολογία!!!

1553
διαλόγου

Πολύ φασαρία για το όνομα, ελάχιστα για τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων και κουβέντα για τα Νατοϊκά ιμπεριαλιστικά επεκτατικά σχέδια !!!
Αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και πάλι στα κεραμίδια ο αστικός πολιτικός κόσμος με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας FYROM . Όλοι οι κονδυλοφόροι και οι τηλεοπτικοί αστέρες και πάλι προσπαθούν να διχάσουν ξανά την Ελληνική κοινωνία με επιχειρήματα τελείως επιδερμικά και έξω από την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Η φιλαθλοποίηση σημαντικών ζητημάτων ακόμα και εθνικών δυστυχώς είναι γνώρισμα όλων αυτών που στον έναν ή στον άλλον βαθμό κυβέρνησαν την Ελλάδα με τα γνωστά μας αποτελέσματα.
Γιατί όμως ξυπνήσαμε πριν από λίγες βδομάδες και πάλι με το γνωστό ζήτημα εδώ και δεκαετίες του ονόματος της γειτονικής βαλκανικής μας χώρας και μάλιστα με ένταση από την κυβέρνηση και τον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζια;
Γιατί ανασύραμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το περίφημο « Μακεδονικό»; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να νεκραναστηθεί και πάλι ο γνωστός μας αρρωστημένος εθνικισμός με τους «ελληναράδες υπερπατριώτες» σε συλλαλητήρια από την μια και τους εύκολους « Κοσμοπολίτες ευρωλάγνους» τύπου Πάγκαλου ή Α. Σπηλιοτόπουλου και όλον τον εκσυγχρονιστικό πολιτικό συρφετό Σημιτικής προέλευσης από την άλλη ;
Στα ερωτήματα αυτά υπάρχει απάντηση που ορισμένοι κυρίως από την κυβέρνηση προσπαθούν να την κρύψουν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους :
Σήμερα χωρίς καμιά αμφιβολία ζούμε έναν παγκόσμιο πόλεμο οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των γνωστών υπερδυνάμεων ενεργειακών οικονομικών και στρατιωτικών όπως οι Η.Π.Α, η Ρωσία, η Κίνα, και φυσικά η καπιταλιστική ολοκλήρωση της Ε.Ε που εντείνουν την αντιπαράθεσή τους στην παγκόσμια σκακιέρα . Ορισμένες από τις δυνάμεις αυτές προσπαθούν να κατακτήσουν θέσεις προνομιακές, στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουν να κυριαρχήσουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εθνικών αστικών τάξεών τους.
Ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πάντα ήθελε την κατάτμηση των Βαλκανίων, την αλλαγή συνόρων και την κατασκευή Προτεκτοράτων:
Για το λόγο αυτό έχουν ανάγκη από την στήριξη άλλων μικρότερων χωρών που τα θέλουν ως προτεκτοράτα . Αυτό γίνεται και με τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια με την FYROM. Παράλληλα ενδιαφέρονται αυτές τις χώρες προτεκτοράτα να τις εντάξουν στους διάφορους οικονομικούς και κυρίως στρατιωτικούς συνασπισμούς που ελέγχουν απόλυτα όπως οι Η.Π.Α το ΝΑΤΟ. Ακριβώς λοιπόν για αυτό οι ΗΠΑ επείγονται να εντάξουν την FYROM στο ΝΑΤΟ ώστε να έχουν μια σημαντική βάση ελέγχου, ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο» στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε μια περιοχή που είναι ενεργειακό πέρασμα προς τις χώρες της Δ. Ευρώπης. Θέλουν στην ουσία να στριμώξουν και περιορίσουν την Ρωσία και την ιστορική επιρροή της στα Βαλκάνια .
Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση στα Βαλκάνια πάντα υπήρχε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ παλιά και την Ρωσίας σήμερα με αποτελέσματα δυσάρεστα κύρια στις χώρες που ελέγχονταν από της Η.Π.Α.
Η κυβέρνηση Τσίπρα και ιδικά ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προσηλωμένοι στο περίφημο δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσην», αρνούμενοι πλήρως την αναγκαία προώθηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για την χώρα μας έσπευσαν αμέσως να εξυπηρετήσουν τα αμερικάνικα σχέδια για την άμεση ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ υποβαθμίζοντας όλα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος στην ουσία κινείται και η Ν.Δ αυτό-παγιδευμένη στο αμαρτωλό παρελθόν της για το θέμα και στην φιλοαμερικάνικη ιστορική της παράδοση.
Το κεντρικό πρόβλημα με τη FYROM, στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι ο αλυτρωτισμός ο οποίος κυριαρχεί στο νομικό καθεστώς της και στο σύνταγμά της. Αυτά είναι τα πρώτα και κύρια που πρέπει να ακυρωθούν για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων.
Το ζήτημα λοιπόν με την γειτονική μας χώρα δεν είναι κατά κύριο λόγο το όνομα αν και αυτό έχει την σημασία του αν μπει πακέτο με λογικές αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας που δεν λείπουν δυστυχώς από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν αρκεί όταν δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αλυτρωτικά παραληρήματα, οι επεκτατικές τάσεις και βλέψεις διαφοροποίησης των συνόρων. Στην FYROM επίσης συνυπάρχουν διαφορετικές εθνότητες και μια απ΄ αυτές είναι και η Αλβανική που τα αντιδραστικά φιλοαμερικάνικα στοιχεία των (UCK) έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όλους τους γειτονικούς λαούς με τις απαράδεκτες αντιλήψεις περί μεγάλης Αλβανίας.
Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για μια εδώ και τώρα «διευθέτηση» που θα επικεντρώνεται μόνο στο όνομα της FΥROM και θα αγνοεί το ουσιαστικό ζήτημα του αλυτρωτισμού της γείτονος, όπως αυτός εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα, αντιπροσωπεύει την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, που επιζητούν επειγόντως μια ατλαντική νεοψυχροπολεμική τάξη και επικυριαρχία στην περιοχή για να εξυπηρετήσουν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και στρατηγικές τους επιδιώξεις.
Αυτή η «σπασμωδική βιασύνη», όπως σωστά χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές, επίλυσης του ζητήματος του ονόματος της FYROM για την άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει στο μέλλον νέες συμφορές για τους λαούς των Βαλκανίων και την Ελλάδα.
Το πραγματικό επίδικο λοιπόν δεν είναι ποια ονομασία! Το πραγματικό επίδικο είναι εάν πρέπει να υπογραφεί συμφωνία ή όχι κάτω από της αμερικάνικες ιμπεριαλιστικές πιέσεις!
Η Αριστερά δεν πρέπει να αυτοπαγιδευθεί στην ονοματολογία. Θα πρέπει το αντίθετο να έλθει σε αντίθεση σε κάθε είδους συμφωνία υπό την αμερικάνικη πίεση και παράλληλα να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τον αρρωστημένο «εθνικισμό» και τον «κοσμοπολιτισμό» ευρωαντλαντικού χαρακτήρα.
Επιβάλλεται να οικοδομηθεί ένα αντι – ιμεριαλιστικό, φιλειρηνικό παλλαϊκό μέτωπο, με αριστερές πατριωτικές και διεθνιστικές δυνάμεις για να φύγουν τα σύννεφα της έντασης και του πολέμου από τα βαλκάνια. .
Ο Β. Πριμικήρης είναι μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε
Π.Σ ΛΑΕ
 
 
 
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας