Φινλανδία: Αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα επιτρέψει να τοποθετηθούν μέχρι πυρηνικά

487
Φινλανδία: Αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει την «οργή» της Ρωσίας, το NATO μπορεί να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Φινλανδία εάν εγκριθεί η αίτηση της χώρας για ένταξη, σύμφωνα με δημοσίευμα μιας φινλανδικής εφημερίδας.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Iltalehti με έδρα το Ελσίνκι, το νομοσχέδιο σχετικά με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ που η φινλανδική κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου δεν περιλαμβάνει καμία εξαίρεση για πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, πηγές άμυνας ανέφεραν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Φινλανδίας ανέλαβαν «δέσμευση» στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι δεν θα επιδιώξουν «περιορισμούς ή εθνικές επιφυλάξεις» εάν γίνει αποδεκτή η αίτηση του Ελσίνκι.

Οι γνώστες της εξωτερικής πολιτικής είπαν στην εφημερίδα Iltalehti ότι αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διέρχονται από ή να βασίζονται σε φινλανδικό έδαφος. Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη περίπου 100 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, τοποθετημένα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Η Βρετανία και η Γαλλία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, διατηρούν επίσης τα δικά τους ανεξάρτητα πυρηνικά οπλοστάσια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας