Ερντογάν: Και με τη Ρωσία και με το ΝΑΤΟ-Κι όμως τα καταφέρνει!

1189
Όπως διαπιστώθηκε και από την επικοινωνία του ρώσου Προέδρου Putin με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan… υπάρχει ακόμη μεγάλο χάσμα…μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η ειρηνική διευθέτηση του Ουκρανικού θα αποτελούσε προφανώς το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται σε διπλωματικό επίπεδο για την κατάπαυση του πυρός και επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε και από την επικοινωνία του ρώσου Προέδρου Putin με τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan… υπάρχει ακόμη μεγάλο χάσμα…μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Κατά την τουρκική πλευρά υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων που πρέπει να διευθετηθούν.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η Τουρκία και ο Erdogan έχουν ξεκάθαρα αναβαθμιστεί ως διαπραγματευτές ειρήνης αφενός γιατί η Ρωσία συνομιλεί με την Τουρκία αφετέρου γιατί και η Ουκρανία αναγνωρίζει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας και μάλιστα προτείνει να είναι… εγγυήτρια δύναμη.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρα αναβαθμιστεί ακολουθώντας την πολιτική ουδετερότητας και ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία.

Τι προέκυψε από τις επαφές Putin με Erdogan

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan συνομίλησαν στις 17 Μαρτίου και η Ρωσία παρουσίασε στην Τουρκία ποιο είναι το πλαίσιο για να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Kalin που συμμετείχε στην συνομιλία Putin με Erdogan αποκάλυψε τα ρωσικά αιτήματα.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες…

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον Kalin, δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν.
Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky το έχει ήδη αποδεχθεί, ότι δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να ξεκινήσει διαδικασία αφοπλισμού για να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.
Θα πρέπει να υπάρξει προστασία για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, ενώ οι ρώσοι ζητούν από την Ουκρανία να εκδιώξει τα ισχυρά ναζιστικά στοιχεία που ελέγχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Ως γνωστό ο Zelensky είναι εβραϊκής καταγωγής και μερικοί από τους συγγενείς του πέθαναν στο ολοκαύτωμα…
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ισχυρές παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες έχουν επιφέρει πλήγματα στον ρωσικό στρατό, οπότε για την ώρα είναι χρήσιμες μονάδες για την Ουκρανική άμυνα.

Μεγάλο χάσμα στην δεύτερη κατηγορία απαιτήσεων της Ρωσίας που αφορούν Donbass και Κριμαία 

Κατά την Τουρκική πλευρά η δεύτερη κατηγορία απαιτήσεων της Ρωσίας είναι και οι πιο σημαντική καθώς αγγίζει τον πυρήνα των αιτημάτων της Ρωσίας.
Για τα θέματα αυτά ο μόνος τρόπος να επιλυθούν θα ήταν να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Putin (Ρωσία) και του Zelensky (Ουκρανία) ώστε να διευθετηθούν.

1)Το καθεστώς του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία είναι ένα τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό ζήτημα.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να απελευθερώσει την περιοχή Donbass στην οποία επί χρόνια κυριαρχούσε ένα καθεστώς ημιανεξαρτησίας.
Η Ρωσία ζητάει την εδαφική προσάρτηση της Donbass και προφανώς η Ουκρανία αντιδρά πολύ έντονα, δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα χάσει την Ανατολική Ουκρανία η οποία κατά βάση ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

2)Το εξίσου σημαντικό ζήτημα που θέτει η ρωσική πλευρά είναι να αναγνωρίσει η Ουκρανία ότι η Κριμαία είναι ρωσική περιοχή, δηλαδή ζητάει η Ρωσία από τους Ουκρανούς να αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς της Κριμαίας που επίσης αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης.
Η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Κριμαία, ανήκει στην Ρωσία η οποία την απέκτησε με στρατιωτική επιχείρηση το 2014.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία θεωρεί αδιανόητο να αποδεχθεί ότι θα χάσει εδάφη.

Οι ανησυχίες

Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο για να διευθετηθεί, ακόμα κι αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός η οποία θα σταματούσε την αιματοχυσία.
Η Ουκρανία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την ρωσική εισβολή σε υλικές υποδομές και βεβαίως ανθρώπινες ζωές.
Η ανοικοδόμηση των πόλεων θα πάρει πολύ χρόνο και θα απαιτηθούν πολλά δισεκ.
Επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την μετεγκατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο Putin είναι σαφής και λογικός

Δυτικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον ρώσο Πρόεδρο Putin ότι είναι ψυχικά ασταθής
Ωστόσο η Τουρκική πλευρά κατά την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο ανέφερε ότι ήταν σαφής και περιεκτικός σε όλα όσα ανέφερε.
Προφανώς η κλασσική προπαγάνδα της Δύσης παραδοσιακά στοχοποιεί τον αντίπαλο, τον αποδομεί στην κοινωνία, παρουσιάζει μια πλασματική εικόνα για να δικαιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η εξέλιξη των μαχών στην Ουκρανία σε χάρτες
ΒΒ1.png
ΒΒ3.pngΒΒ2.png

ΒΒ4.png
Kyiv_Battle_Map_Draft_March_17_2022.png

DraftUkraineCoTMarch172022.pngwww.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας