Εισαγγελική έρευνα για Θεσσαλικές καταστροφές ή Δικαστικό κουκούλωμα αλά Μάνδρα—Μάτι—Τέμπη;

1215

Το ερώτημα είναι αν η Εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλία γίνεται για την απόδοση ή για την συγκάλυψη των ευθυνών, ιδιαίτερα των υπουργών και του πρωθυπουργού!
Γιατί αυτό συνέβη σκανδαλωδώς με τις τραγωδίες στη Μάνδρα, το Μάτι και γίνεται τώρα με τα Τέμπη! Ως πότε η Δικαιοσύνη θα γίνεται πλυντήριο και άλλοθι στους εγκληματίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως των κυβερνήσεων;

Σε μια πάρα πολύ σοβαρή αποκάλυψη, αν ισχύει, προχώρησε το EURACTIV, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε στην απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Tαμείο Ανάκαμψης, πριν τις φονικές πλημμύρες!

Πρόκειται για μία πράξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους αρμόδιους υπουργούς. Προκαλεί πάντως έκπληξη, υπό την επιφύλαξη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το γεγονός ότι η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν συμπεριέλαβε στην έρευνα της τις ευθύνες υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, επιβεβαίωσε στο EURACTIV ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας είχε υποβάλει στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας, από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Επρόκειτο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (ποτάμια κ.λπ.)», δήλωσε ο αξιωματούχος στον ενημερωτικό ιστότοπο, προσθέτοντας ότι «μετά την τελευταία καταστροφή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουμε ότι θα αλλάξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, που έχει πλήρη γνώση του φακέλου.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή το σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις 31 Αυγούστου.

Πρόκειται για έργα ύψους 800 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονταν η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις φωτιές του καλοκαιριού.

Έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταστροφές 

Προσανατολισμένη μόνο στις ευθύνες της αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, και όχι της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών είναι η εισαγγελική έρευνα που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για τη φονική κακοκαιρία Daniel και την τρομακτική καταστροφή της Θεσσαλίας.

Έτσι, καλούνται να λογοδοτήσουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Θεσσαλίας, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο Κώστας Αγοραστός, ο Αχιλλέας Μπέος καθώς και οι δήμαρχοι Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητά  οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να διακρίβωσουν:

«Τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».

Τι ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η διερεύνηση από τους εισαγγελείς όσον αφορά στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες αφορά τα εξής:

-Ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων

-Ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους».

-Να ερευνηθεί το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023

-Το ακριβές ύψος καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία

-Αν η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με Άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.

-Να ερευνηθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας

-Να ερευνηθεί αν τα έργα που έγιναν από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.

-Να ερευνηθεί αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής και εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας

-Να ερευνηθεί για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας