Διπλωματικό παρασκήνιο-Διευρυμένη συνεργασία Ρωσίας Σαουδικής Αραβίας

962

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στο Ριάντ και η ατζέντα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κρατών – Τι αλλάζει στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η Σαουδική Αραβία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διπλωματικές της σχέσεις και προτεραιότητες καθώς αρχίζει να κόβει τον «ομφάλιο ρόλο» της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, μετά και τις ισχυρές τριβές που προκάλεσε το καλοκαίρι η απαίτηση από τις ΗΠΑ να πιέσει τον OPEC+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του – «παραίνεση» την οποία η Σαουδική Αραβία παράκουσε, προκαλώντας ρήγμα στις βορειοατλαντικές της σχεσεις.
Η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους μηχανισμούς αποφάσεων εντός του OPEC+ , δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ριάντ Sergei Kozlov, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023
Όπως τόνισε ο πρέσβης, η συνεργασία με το Ριάντ βοηθά στην υπέρβαση των ενεργειακών κρίσεων.
«Η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συνεργασίας στην παγκόσμια διάσταση που ενδέχεται να λάβει έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Απόδειξη αυτού είναι διάφορες καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της πιο δύσκολης περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού», εξήγησε ο πρέσβης σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον Kozlov, στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, οι σχέσεις των δύο κρατών εμβαθύνουν στον ενεργειακό τομέα»

Στρατιωτική και τεχνική συνεργασία

«Συγκεκριμένα, (σ.σ. το πνεύμα ευρύτερης συνεργασίας) αποδεικνύεται από τακτικές διμερείς επαφές, συμπεριλαμβανομένης μιας τέτοιας μορφής εργασίας όπως μια κοινή διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για τη στρατιωτική – τεχνική συνεργασία», είπε ο διπλωμάτης.
Ο Kozlov επεσήμανε ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει αύξηση του αισθήματος υπέρ της διαφοροποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με άλλες χώρες.
Η Ρωσία, τόνισε, είναι μία από αυτές.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι στο Βασίλειο, λόγω των προθέσεων των ΗΠΑ να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε η αναζήτηση νέων εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας.
Ο Kozlov υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την απόφαση του OPEC + να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και με την «αυθαιρεσία» του Ριάντ.
Ωστόσο, ο διπλωμάτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν στον τομέα της στρατιωτικής-βιομηχανικής συνεργασία , «παρά τις τριβές και τις επιπλοκές που έχουν προκύψει πρόσφατα στις διμερείς σχέσεις».
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman Al Saud, όπου συζήτησε την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και τη βέλτιστη αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του OPEC+ με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας