Δαδιά: Εθνική καταστροφή-Η φωτιά κατακαίει το δάσος-Ουδείς γνωρίζει πότε θα σταματήσει!

407
Δαδιά: Εθνική καταστροφή

Η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο  της Δαδιάς στον Έβρο  καίει για έκτη συνεχή ημέρα  έχοντας προκαλέσει μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή με  το Πυροσβεστικό Σώμα να εκφράζει τον… “προβληματισμό” του(!)  όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Γιάννης Αρτοποιός απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, καθώς πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από ακαθάριστα οικόπεδα.

Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν γίνει επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από αυτές από πρόθεση έγιναν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα, εκεί διαβίει η αποικία των μαυρογυπών που είναι ίσως από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Το χειρότερο όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε η φωτιά θα σταματήσει καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 20 χλμ. !

Ο Μαυρόγυπας που ζει στο  δάσος, ή σε ότι έχει απομείνει από αυτό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο.

Όλα τα υπόλοιπα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της Πυροσβεστικής είναι και σήμερα τα εναέρια μέσα και τα βαρέα μηχανήματα που ανοίγουν τις αντιπυρικές ζώνες.

Η  πυκνή δασική ύλη, οι συνεχείς αλλαγές του ανέμου, και η δυσκολία πρόσβασης στο δάσος καθώς πρόκειται για περιοχή NATURA, η οποία όμως αποχαρακτηρίστηκε το 2021 καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος τους στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο και επιχειρούν αυτή την ώρα 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και οι  2 πολυδιαφημισμένοι Τράκτορες, οι οποίοι άγνωστο είναι τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Στα άλλα μέτωπα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Οπως ανέφερε ο κ., Αρτοποιός έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 όπου βρίσκονται οι φωλιές του μαυρόγυπα.

Οσον αφορά στη Λέσβο παρουσιάζει ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα όπου υπάρχει πλέον μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας.

Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας