Χειμώνας και νέο ρωσικό λογισμικό μετατρέπουν σε “καθιστές πάπιες” τα HIMARS

3775

Ο χειμώνας και το νέο λογισμικό που έλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να φέρουν το τέλος των MLRS HIMARS αφαιρώντας από το ουκρανικό οπλοστάσιο ένα όπλο game changer.

Το νέο λογισμικό επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να ανιχνεύουν και να καταρρίπτουν γρήγορα πυραύλους HIMARS (MLRS) που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο διοικητής μιας από τις μονάδες αεράμυνας που εδρεύει στο Ζαπορίζιε έκανε αυτή την ανακοίνωση στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι η χρήση νέου λογισμικού επιτρέπει στις ρωσικές μονάδες αεράμυνας να κάνουν υπολογισμούς που είναι σχεδόν 100% πιο ακριβείς, επιτρέποντάς τους να καταρρίπτουν γρήγορα πυραύλους HIMARS.

Το RIA Novosti επικαλέστηκε τον Ρώσο διοικητή αεράμυνας που είπε, «αν στο αρχικό στάδιο οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας δεν καταλάβαιναν τι ήταν οι πύραυλοι HIMARS, τώρα μετά το λογισμικό του νέου προγράμματος, έγιναν «κανονικός στόχος».

«Βλέπουμε ελεύθερα, παρατηρούμε και καταστρέφουμε χωρίς προβλήματα», πρόσθεσε. Είπε ότι η μονάδα υπό τη διοίκηση του πέτυχε να καταρρίψει περίπου 10 πυραύλους HIMARS, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τον τελευταίο μήνα. Ο Alexei Podberezkin, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Μελετών του MGIMO, δήλωσε στο ραδιόφωνο Sputnik:

«Καταρχήν, ακόμη και πριν από το νέο λογισμικό, το 75-80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τα συστήματα HIMARS καταρρίφθηκαν, αλλά όχι το 100%.”

Αλλά οι πύραυλοι HIMARS θα μπορούσαν τώρα να καταρριφθούν με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα χάρη σε πιο ακριβείς υπολογισμούς, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν αποκάλυψε πότε ενημέρωσε τα εγχώρια συστήματα αεράμυνας με αυτό το νέο λογισμικό.

Ο ρόλος του χειμώνα

Εν τω μεταξύ, ένας Ρώσος αξιωματικός του 1ου σώματος στρατού της περιοχής του Ντόνετσκ δήλωσε πρόσφατα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, «η ένταση της χρήσης του MLRS HIMARS από τον εχθρό έχει μειωθεί σημαντικά» μετά την έναρξη του χειμώνα.

Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και στρατιωτικός αναλυτής Vijainder K Thakur είπε στους EurAsian Times ότι τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS είναι ακατάλληλα για πολεμικές επιχειρήσεις την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι τα αμυνόμενα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω της έναρξης του χειμώνα και των θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν.

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να παλεύει με την απώλεια φυλλώματος ως κάλυψης, τη δυσκολία που προκαλεί το λάσπη και το χιόνι και την ανάγκη για ειδικά καύσιμα και λιπαντικά.

Ο Thakur διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους HIMARS από την έναρξη του χειμώνα έχουν επηρεάσει την ικανότητα «shoot and scoot» του συστήματος.

Το HIMARS εκτοξεύει πυραύλους και στη συνέχεια μετακινείται και κρύβεται γρήγορα πίσω από το κάλυμμα του φυλλώματος, όπως σε ένα κοντινό δάσος. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πράσινο να κρυφτείς τον χειμώνα. Αυτό ουσιαστικά αφήνει το οπλικό σύστημα εκτεθειμένο στα ρωσικά στρατεύματα.

Εξαιτίας αυτού, τα ρωσικά drones, δορυφόροι και αερομεταφερόμενα μέσα όπως το Tu-214R μπορούν να ανιχνεύσουν το HIMARS πιο εύκολα.

Το Tu-214R είναι ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο οπτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συστήματα ραντάρ. Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις φέρεται να ανέπτυξαν το αεροσκάφος στη Συρία το 2016. Σύμφωνα με αναφορές, το αεροσκάφος επιχειρεί εναντίον της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει επιταχύνει τις εκτοξεύσεις δορυφόρων για πλοήγηση και προώθηση των αποστολών αναγνώρισης. Στις 28 Νοεμβρίου, η Ρωσία πρόσθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο δορυφορικό της δίκτυο πλοήγησης GLONASS.

Λόγω της αυξημένης έκθεσης του HIMARS σε ρωσικές αναγνωρίσεις και πυραύλους, τα σημεία εκτόξευσης HIMARS φέρεται να έχουν μειωθεί . Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν ίχνη HIMARS σε λάσπη και χιόνι που οδηγούν στην αποκάλυψη της τρέχουσας θέσης τους.

Ο Thakur τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούσαν στο παρελθόν με HIMARS στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Το MLRS είναι προσαρμοσμένο στην άμμο και τη ζέστη, αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει σε θερμοκρασίες γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου, τυπικές των ρωσικών χειμώνων, οι οποίες επιδεινώνονται από την ψύχρα του ανέμου από τη ζώνη των δασών-στεπών.

Tornado-S

Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι η Μόσχα αναπτύσσει επίσης το δικό της MLRS, το Tornado-S, για να αντιμετωπίσει το HIMARS. Παρόμοια με το αμερικανικό HIMARS, το ρωσικό Tornado-S είναι ένα Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ).

Το Tornado-S πιστεύεται ότι έχει πολύ καλύτερη απόδοση από το αμερικανικό M142 HIMARS. Για παράδειγμα, το αμερικανικό M142 HIMARS είναι ικανό να εκτοξεύσει έξι πυραύλους 227 mm καθοδηγούμενους από GPS με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων και ακρίβεια πέντε έως δέκα μέτρων. Συγκριτικά, τα συστήματα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων 9A54 Tornado-S έχουν την ίδια ακρίβεια με το HIMARS ενώ εκτοξεύουν δώδεκα ρουκέτες των 300 mm κατευθυνόμενων από GLONASS σε απόσταση 120 χιλιομέτρων. Το Tornado-S είναι επίσης ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό, με χρόνο ετοιμότητας εκτόξευσης μόλις τρία λεπτά.

Την 1η Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Lockheed Martin είχε λάβει ένα συμβόλαιο 430 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πρόσθετων συστημάτων HIMARS. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τον αριθμό των ΠΕΠ που θα παραχθούν. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, αυτή είναι η πρώτη σύμβαση για την παραγωγή HIMARS από τότε που το σύστημα δόθηκε στην Ουκρανία τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 20 HIMARS στην Ουκρανία και υποσχέθηκαν άλλα 18. Η επιτυχία του όπλου οδήγησε τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov να το χαρακτηρίσει ως “Game changer”. Το HIMARS έχει καθιερωθεί ως ένα κρίσιμο όπλο που έχει αυξήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήττει ρωσικούς κρίσιμους στόχους.

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας