Μπορείς να με λες…. ΣΕΡΒΙΣΕΡ!!!

932

Και όμως αυτό το τεράστιο ΕθΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, το Νομ/διο της αιώνιας ντροπής για τους πλειστηριασμούς που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή,  το απεδέχθησαν ουσιαστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας το 50% των διατάξεων του αλλά το απεδέχθη ουσιαστικά και  η λεγόμενη παραπλανητικά «Νέα Αριστερά», η οποία μάλιστα ψήφισε επί πλέον ”Παρών” και στις  επαίσχυντες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής!!!

Ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Βελώνη έχει ως εξής:

Παροιμία επίκαιρη: Ήθελε ο βλάχος δεν ήθελε ο ζωγράφος… φόρεσε ο Χριστός τσαρούχια!!! Ήθελαν οι επενδυτές, εκωλύοντο οι ΣΕΡΒΙΣΕΡΣ, φόρεσαν οι Έλληνες φέσι.

Ελλάς η χώρα που οι κάτοικοι σώζουν τα τραπεζικά ιδρύματα με τροπολογίες και νομοθετήματα υπέρ του γενικότερου κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος τα τελευταία 13 έτη και στο τέλος μένουν χωρίς ίχνος περιουσίας.

Το ΄΄δωσμένο΄΄ νομοσχέδιο στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που  κάνει λόγο για «ευρωπαϊκές, σύγχρονες και δίκαιες λύσεις για τράπεζες, δάνεια και ευάλωτους» με τον επικό τίτλο υπερπαραγωγής «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Σημειωτέο η λύση στην  αμφισβητούμενη απόφαση του Άρειου Πάγου, με την οποία δόθηκε νομιμοποίηση στους servicers να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια ακόμη και όταν πρόκειται για τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει με τον νόμο του 2003 και όχι με τον ειδικό νόμο για τους servicers του 2015, από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης πέρασε στα ψηλά, όπως και ότι οι servicers παίρνουν τελικά την πολυπόθητη  νομιμοποίηση για πλειστηριασμούς, ενώ θα μπορούν να ζητούν και προκαταβολή 10% για ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, ή για αναστολή πλειστηριασμού με ρύθμιση χρέους κατά το λογαριθμικό σύστημα τους. Η εφημερίδα on line sofokleous (η μόνη από τα ΜΜΕ) αναφέρει:

΄΄ Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ακολούθησε μια εντελώς παράδοξη διαδικασία κατάθεσης της ρύθμισης στη Βουλή, με προφανή στόχο να περιορίσει τη δημόσια συζήτηση για το θέμα. Ενώ κατέθεσε ογκώδες νομοσχέδιο για τους servicers («Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις») δεν ενσωμάτωσε αυτή τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των servicers ούτε στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε στη διαβούλευση, ούτε και στο κείμενο που έφθασε στη Βουλή και αναμένεται τώρα να ψηφισθεί. Η επίμαχη ρύθμιση εντάχθηκε, όλος παραδόξως, ως δεύτερη παράγραφος (κάτι σαν… υποσημείωση) σε μια τροπολογία’’.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην τροπολογία, νομιμοποιούνται οι διαχειριστές απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων, να ασκούν, ως μη δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες, για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων καθώς και να παρίστανται ή να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες.

Εμείς ως ΙΣΚΡΑ απαντάμε.

Η νομοθετική επέμβαση υπέρ του γενικότερου κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος υπέρ του ταμιακού συμφέροντος τριτων, βλ. ΦΑΝΤΣ και ΣΕΡΒΙΣΕΡΣ συνεχίζεται πλέον με την τελευταία τροπολογία (2003 – 2015) με αυστηρό, αυταρχικό επίμονο, σχεδόν σαδιστικό τρόπο, με την ανοχή βέβαια μιας πολιτείας που, ΛΟΓΑΕΙ με ΤΡΟΠΟ (τροπολογεί) εναντίον της  προστασίας των στοιχειωδών ιδιωτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Πολιτών. Ήμαστε, λοιπόν όμηροι ενός συνεχούς εκβιασμού, μιας συνεχούς πίεσης. Μία τροπολογία με διθυράμβους δόλωμα, το αγκίστρι είναι  για την  ανυπόληπτη, από τις τράπεζες και τους σέρβισερς περιβόητης Δεοντολογίας. Η τροπολογία αφορά τράπεζες και όχι ανθρώπους  Αδιαφορεί για τους ανθρώπους που τους έχει κατηγοριοποιημένους ως οφειλέτες ανυπόστατους, μη συνεργάσιμους και κακοπροαίρετους, (ρατσισμός χωρίς υποστήριξη από κάποια οικονομικά εύρωστη ΜΚΟ) που τους έχουν απαγορεύσει να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Χιλιάδες νοικοκυριά  σήμερα, είναι εκτός οικονομίας. Κατά τα άλλα επικαλούνται το Γενικότερο Κοινωνικό και  Δημόσιο Συμφέρον.

Μια νομοθετική ρουκέτα διαμορφώνοντας ένα  νομικό πλαίσιο που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και όλους τους οφειλέτες ενήμερους και μη.. Στόχος είναι η αγοραπωλησία των μη εξυπηρετούμενων δανείων με φοροαπαλλαγή και νομιμοποίηση   της εκτέλεσης των οφειλετών που διέσωσαν τις τράπεζες και τα νομικά εξωχώρια μορφώματα τους. Θεσπίζει, με την  ΔΗΘΕΝ υιοθέτηση κοινοτικών οδηγιών, μέτρα για τα ΦΑΝΤΣ που στηρίζονται από το δημόσιο με τις εγγυήσεις του προγράμματος  ΄΄Ηρακλής΄΄. Απλά, η παροχή εγγυήσεων από το κράτος, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, στις κερδοφόρες τράπεζες και στους κερδοσκόπους που αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια.

Στουρνάρας 13.06.2023 Οικονομικός Ταχυδρόμος.

 «Τα funds  και οι servicers, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ήταν μία ανάγκη που προέκυψε για να μειώσουν οι Τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Και για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να δανείζουν την οικονομία. Και οι Τράπεζες το κατόρθωσαν αυτό, με τη βοήθεια του κράτους. Πράγματι, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δισεκατομμύρια από το ΤΧΣ, δηλαδή μέρος των δανείων των 280 δις πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. 50 δις πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση, γύρω στα 18 δις πήγαν στην κάλυψη του κενού που λέμε για τις Τράπεζες που απορροφήθηκαν από άλλες και επίσης το Δημόσιο έχει δώσει και 18 δις εγγυήσεις για το σύστημα «Ηρακλής».

Ο Κος Στουρνάρας ξεχνάει ότι το κράτος είναι οι  Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Και συνεχίζει ο διοικητής της ΤτΕ: «Γιατί δόθηκαν αυτά τα λεφτά; Για να σώσουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων. Να ξέρετε, οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν η αιτία του προβλήματος. Οι ελληνικές τράπεζες ήταν το θύμα της κρίσης. Οι ελληνικές τράπεζες ποτέ δεν είχαν ποτέ έναν πολύ μεγάλο ισολογισμό, όπως είχαν για παράδειγμα οι τράπεζες στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο ή στη Μεγάλη Βρετανία ή στην Ισπανία. Ποτέ ο ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών δεν πέρασε τη μιάμιση φορά το ΑΕΠ για παράδειγμα, όταν σε άλλες χώρες έχεις 7 και 8 φορές.

Οι τράπεζες λοιπόν ήταν το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης μέσω των ομολόγων που είχαν και κυρίως με τη δημιουργία κόκκινων δανείων από την κρίση, λόγω της ανεργίας, λόγω της χρεοκοπίας επιχειρήσεων. Άρα λοιπόν έγιναν κόκκινα δάνεια. Για να μπορέσουν οι τράπεζες ν’ απελευθερωθούν από τα κόκκινα δάνεια, έπρεπε κάτι να γίνει. Λοιπόν, επελέγη η πώληση δανείων και κυρίως οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Επίσης παραβλέπει ότι οι τράπεζες δανειοδοτούσαν βρισκόμενες σε άκρατο παροξυσμό πιστωτικής πολιτικής άνευ τραπεζικών αποθεμάτων, άνευ αξιολόγησης πιστωτικής δυνατότητας του κάθε δανειολήπτη. Και σίγουρα παραβλέπει τεχνηέντως την έκθεση της προς την ΤτΕ της  BLACK ROCK* (θα αναφερθούμε σε άλλη δημοσίευση παραθέτοντας όλη την έκθεση για το τραπεζικά τότε ιδρύματα (2012) στην χώρα μας).

Και συνεχίζει ο Κος Στουρνάρας : Αυτό για να γίνει, όπως έχει γίνει και στην Ισπανία, όπως έχει γίνει και στην Ιρλανδία, όπως γίνεται και στην Ιταλία, υπάρχουν εξειδικευμένα funds σε όλον τον κόσμο, τα οποία κάνουν αυτή τη δουλειά. Άρα λοιπόν ήταν μέρος της λύσης».

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει νομοθεσία. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε το πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Δηλαδή να βγάλουμε έναν κώδικα δεοντολογίας κυρίως». O περιβόητος και ανυπόστατος κώδικας δεοντολογίας που αναφερθήκαμε ο οποίος, προς γνώση είναι απλά οδηγία συμπεριφοράς. Δηλαδή σαβουάρ βιβρ στους νομάδες επιτιθέμενους γιουρούκους.

Οι ευάλωτοι

Για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους ο κ. Στουρνάρας τόνισε:

«Η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό.

Δεν μπορείς να τους αναγκάζεις να χάνουν κομμάτι του ενεργητικού και να λες μετά δεν με νοιάζει το παθητικό τι θα γίνει, πρέπει να προσέχουμε. Ο ισολογισμός έχει δύο  πλευρές, και ενεργητικό και παθητικό. Υπάρχουν και δάνεια, υπάρχουν και καταθέσεις. Αν τους λες «κούρεψε δάνεια» ή θα πρέπει κάτι να γίνει με τις καταθέσεις ή πρέπει ν’ αυξήσουν το κεφάλαιό τους. Δεν έρχονται από τον ουρανό αυτά. Άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Πάλι ξεχνά ο Κος Στουρνάρας ότι για τους ανεκδιήγητους ισολογισμούς των τραπεζών προ μνημονίων αναγκάστηκαν διαδοχικές κυβερνήσεις να αποποινικοποιήσουν τους υπευθύνους των τότε λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Και τελικά οι ανακαιφαλαιοποιήσεις δεν ήρθαν από τον ουρανό αλλά από τους Έλληνες πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας