Αζερμπαϊτζάν-Θα “κόψει” την Νότια Αρμενία “στα δύο” για να συνδεθεί με το Ναχιτσεβάν!

1310

Iρανικές δυνάμεις στα σύνορα!

Εφιαλτικό σενάριο για την Αρμενία η δημιουργία του “Διαδρόμου Zangezur”

Η Υπερκαυκασία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμη πολέμου. Το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ιράν συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα. 

Αυτή τη φορά, οι Αζέροι έχουν μια ιστορική ευκαιρία δεδομένης της αμυντικής κατάρρευσης των Αρμενίων και των πολύ κακών σχέσεων της με την Ρωσία:

Να επιτεθούν στην Νότια Αρμενία από δύο άξονες, δημιουργώντας τον “Διάδρομο του Zangezur” και να συνδέσουν το Ναχιτσεβάν με την ενδοχώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Azertaj και στην ουγγρική έκδοση του Magyar Democracy κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ουγγαρία ότι το Μπακού έχει ένα σχέδιο «Β» για τη δημιουργία του διαδρόμου Zangezur χωρίς τη συμμετοχή του Ερεβάν.

Υπενθύμισε επίσης ότι το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur, δηλαδή η ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ του κύριου τμήματος του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhchivan, ήταν μέρος της τριμερούς δήλωσης των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας της 10ης Νοεμβρίου 2020.

Δείτε τον χάρτη

Προειδοποίηση Ιράν – Συγκεντρώνονται δυνάμεις τριών χωρών στα σύνορα

Ο Ε.Ραΐσι, πρόεδρος του Ιράν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Πασινιάν ανέφερε ότι:

“Οποιαδήποτε κίνηση για γεωπολιτικές ή συνοριακές αλλαγές στην περιοχή αποτελεί κόκκινη γραμμή!

Εκτός της μορφής 3+3, οποιαδήποτε πρόσκληση ξένων για κοινές ασκήσεις και ύποπτες επισκέψεις περιπλέκουν την κατάσταση” σε μια σαφή προειδοποίηση, αν όχι απειλή, προς την Αρμενία για την σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις κοινές ασκήσεις.

Κατέληξε λέγοντας ότι “το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές”.

Επί του παρόντος, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ιράν συγκεντρώνουν τα στρατεύματά τους σε παρακείμενες συνοριακές γραμμές.

Οι ιρανικές αρχές συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν και της Αρμενίας, δείχνοντας έτσι την ετοιμότητά τους να επέμβουν σε περίπτωση απόπειρας του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει τις νότιες περιοχές της Αρμενίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν.

Αυτό θα διαρκέσει έως ότου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιλύσουν την εδαφική διαφορά και υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης.

Δείτε το βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Βίντεο: Συγκέντρωση Αρμενικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση της πόλης Goris, Αρμενία.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Νίντεο: Ιρανικές δυνάμεις αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα του Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Araz. Το Ιράν συνεχίζει να μεταφέρει δυνάμεις
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Σύμβολα ταχείας αναγνώρισης στα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν

Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν που συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Αρμενία φέρουν πλέον σύμβολα ταχείας αναγνώρισης όπως “F”, A”,  “V” και άλλα

Τα σύμβολα αυτά μπορεί να σημαίνουν διαφορετικές κατευθύνσεις ανάπτυξης.

α κανάλια Telegram του Αζερμπαϊτζάν τοποθετούν μαζικά το σύμβολο «∀» στα avatar τους και προτρέπουν τους συνδρομητές τους να κάνουν το ίδιο.

Το σύμβολο “∀” χρησιμοποιείται στη μαθηματική λογική για να δηλώσει έναν καθολικό ποσοτικό προσδιορισμό.

Δείτε βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:16

 

 

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις για πυρά εναντίον στρατιωτών του

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το Σάββατο 9/9, ότι οι αρμενικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατευμάτων του στην διάρκεια της νύχτας και ότι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν “μέτρα αντιποίνων”.

Το υπουργείο ανέφερε ότι μονάδες του αρμενικού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν στο Σανταράκ, στο βόρειο Ναχτσιβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν.

Η Αρμενία το διαψεύδει λέγοντας πως “οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει συμφωνία για το άνοιγμα του δρόμου σύνδεσης Nagorno-Karabakh – Αρμενίας

Ο Hikmet Hajiyev, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev, διέψευσε ότι το Μπακού κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της περιοχής Nagorno-Karabakh για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Hajiyev ανέφερε ότι το Μπακού πρότεινε να ανοίξουν ταυτόχρονα οι δρόμοι, αλλά το “παράνομο καθεστώς”, όπως το χαρακτήρισε, του Nagorno-Karabakh αρνήθηκε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει “τα σύνορα και τον τελωνιακό” έλεγχο στον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει το Nagorno-Karabakh με την Αρμενία.

Παράλληλα ο Hajiyev σημείωσε ότι ο δρόμος προς το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει για τη διέλευση ανθρωπιστικών φορτίων για πρώτη φορά από το 1988, ένα βασικό αίτημα του Μπακού.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Αρμενίας Armenpress μετέδωσε ότι οι αρχές του Nagorno-Karabakh υπέκυψαν στα αιτήματα του Μπακού να ανοίξουν τον δρόμο που συνδέει τον θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού στον διάδρομο Λατσίν.

Το Armenpress, επικαλέστηκε αξιωματούχους του θύλακα οι οποίοι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας “των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων” στην περιοχή.

Τότε ο Hajiyev είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στο Reuters, ότι οι αρχές του Nagorno-Karabakh συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ανθρωπιστική βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν να εισέλθει στον θύλακα με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του δρόμου προς την Αρμενία.

Δείτε εικόνες με τα σύμβολα στα στρατεύματα των Αζέρων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας