Avdiivka: Ρωσική προέλαση από βορρά και νότο-Ουκρανοί ξέμειναν από εφεδρείες & πυρομαχικά

957

Οχυρώνουν το εργοστάσιο Οπτάνθρακα για την τελική μάχη

Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στην Avdiivka (ή Avdeevka) γεγονός που ανάγκασε τον Α/ΓΕΕΘΑ Β.Ζαλούζνι να ενημερώσει τον Β.Ζελένσκι πως η πόλη θα χαθεί σύντομα εξαιτίας της δέσμευσης όλων των εφεδρειών στο Bakhmut.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ανεφοδιασμού που έχουν απομείνει και να αποτρέψουν την πλήρη επιχειρησιακή περικύκλωση της πόλης. Η πόλη ήδη βρίσκεται σε ημί-περικύκλωση.

Ρωσικές πηγές σημειώνουν πως εφαρμόζεται και εδώ το σχέδιο του Bakhmut με την αποκοπή των ουκρανικών σχηματισμών από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού.

Οι ρωσικές μονάδες που επιτίθενται στην περιοχή είναι το 1ο Σώμα Στρατού του DPR, η 53η μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, η 72η μηχανοποιημένη ταξιαρχία, το 6ο ανεξάρτητο τάγμα ελεύθερων σκοπευτών, μονάδες του 59ου μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού, καθώς και η 55η ταξιαρχία πυροβολικού.

Η πόλη αυτή είναι ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος ενώ διαθέτει ένα βιομηχανικό κέντρο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο άνθρακα και χημικών προϊόντων Avdiivka (AKHZ), ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθανθρακόπισσας και άλλων υλικών στην Ευρώπη.

Ο άμαχος πληθυσμός της πόλης πριν από την έναρξη του πολέμου ήταν 32 χιλιάδες άτομα.

Αβντίιβκα: Θα γίνει «η δεύτερη Μπαχμούτ»

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ανατολική πόλη Αβντίιβκα θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια «δεύτερη Μπαχμούτ»

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας στην Ταβρία δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ότι η Ρωσία ασκεί πίεση στις γραμμές ανεφοδιασμού προς την Αβντίιβκα, όπως έκανε γύρω από την Μπαχμούτ.

«Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να περικυκλώσει την πόλη Αβντίιβκα. Συμφωνώ πολύ με τους συναδέλφους μου από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Αβντίιβκα μπορεί σύντομα να γίνει το δεύτερο Μπαχμούτ», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος Oleksiy Dmytrashkivskyi.

«Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι δεν οι ρωσικές μονάδες δεν έχουν επιτυχίες στις επιθέσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Βίντεο: Ρωσικό drone κτυπά Ουκρανούς στρατιώτες στην Avdiivka

Βίντεο: Spetsnaz επιχειρούν στην Avdiivka, δίνουν συντεταγμένες στο πυροβολικά

“Ο ρωσικός στρατός προελαύνει από βορρά και νότο” – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Σχολιάζοντας την είδηση ​​για την έναρξη επιχειρησιακής περικύκλωσης της Avdeevka, ο Ουκρανός Μαξίμ Μορόζοφ είπε ότι οι δρόμοι ήταν πάντα “αν όχι υπό ρωσικά πυρά, τότε υπό τον έλεγχο του πυροβολικού” των ρωσικών στρατευμάτων.

«Και τα 9 χρόνια του πολέμου, οι μάχες γίνονται εδώ. Όταν ξεκίνησε η εισβολή πλήρους κλίμακας, πολλοί νόμιζαν ότι η Avdiivka θα έπεφτε σε λίγες ώρες», είπε.

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την Ορλόβκα για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Αβντιίβκα.

Αυτός ο οικισμός είναι σημαντικός, γιατί μέσω αυτού, καθώς και μέσω των οικισμών Lastochkino και Tonenkoye, περνούν τρεις κύριες οδοί ανεφοδιασμού για τους ουκρανικούς σχηματισμούς που βρίσκονται στην Avdiivka.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές, η διαδρομή που διέρχεται από την Ορλόβκα μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο των πυρών των ρωσικών στρατευμάτων εντός των επόμενων 24-48 ωρών.

Επί του παρόντος, οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στην Ορλόβκα δέχονται εντατικές επιθέσεις από το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Bίντεο: Spetsnaz βομβαρδίζουν συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων και ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

Oχυρώνουν το εργοστάσιο οπτάνθρακα για την τελική μάχη

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η Avdiivka Coke and Chemical Plant θα γίνει η «ζώνη κλειδί των επερχόμενων μαχών».  

Η τελευταία σκληρή αντίσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναμένεται στην περιοχή του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdeevka, η βιομηχανική ζώνη του οποίου ευνοεί τη μακροπρόθεσμη άμυνα χάρη στις υπόγειες επικοινωνίες και τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις βρετανικές πληροφορίες, το 1ο Σώμα Στρατού (πρώην Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ) επιχειρεί κυρίως στην κατεύθυνση Avdiivka. Στελεχώνεται από στρατιώτες του DPR, που γνωρίζουν καλά την περιοχή και διακρίνονται για υψηλή μαχητική ικανότητα και κίνητρο.

Η Avdiivka βρίσκεται στη γραμμή επαφής ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων από το 2014. Η κύρια βιομηχανική επιχείρηση της πόλης είναι το Avdiivka Coke Plant.

Κατανομή ουκρανικών δυνάμεων νοτιοδυτικά της Avdiivka

Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, οι απώλειες ορισμένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Avdiivka έφτασαν το 40%.

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακών εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Αβντιίκα υπολογίζεται σε μόλις 1,2 – 1,5 χιλιάδες άτομα.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας γνωρίζει καλά τη σημασία της Avdiivka. Γι’ αυτό προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να συγκρατήσει την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων. Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ουκρανικός στρατός δεσμεύει εφεδρείες στην περιοχή.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, στους γειτονικούς οικισμούς Zhelannoye, Ocheretino, Umanskoye και Progress, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκέντρωσαν τουλάχιστον τρεις ομάδες αποτελούμενες από 70 έως 85 άτομα από την 6η RSD των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Περίπου ένα τάγμα συγκεντρώθηκε για να ενισχύσει την 110 μηχανοποιημένη ταξιαρχία. Επίσης περίπου ένα τάγμα θα μπορούσε να συγκεντρωθεί για να αναπληρώσει γρήγορα τις απώλειες στην 72η και 53η μηχανοκίνητη, καθώς και στην 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού.

Λόγου του κινδύνου επιχειρησιακής περικύκλωσης, η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να δεσμεύσει μέρος των εφεδρειών στη μάχη για την υπεράσπιση της πόλης σε μια προσπάθεια να οργανωθούν αντεπιθέσεις προς τους οικισμούς Krasnogorovka και Stepove.

Βίντεο: Δυνάμεις του Τάγματος “Σπάρτη” βομβαρδίζουν με drone ουκρανούς στην Vodiane κοντά στην Avdeevka

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:44

Βίντεο: Ρωσικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων κοντά στην Avdeevka

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:20

Δείτε χάρτες με την ημι-περικύκλωση της Avdiivka

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας