Τη Δευτέρα, 4/3, 11π.μ, η κηδεία του σ.Αντώνη Χάλαρη, στο Α’Νεκροταφείο

3051

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το ΔΗ.Κ.Ε.Α (“Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης”) εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Αντώνη Χάλαρη και απευθύνουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του, στους δικούς του ανθρώπους και σε όσους/ες τον αγάπησαν και ιδιαίτερα απευθύνουν τα συλλυπητήρια τους , στο ΑΚΕΠ, στο  οποίο ο Αντώνης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, που πιστεύουμε όμως ότι δεν θα λυγίσει στο ΑΚΕΠ  στις προσπάθειες του αλλά θα δώσει δύναμη στο ΑΚΕΠ να  καλύψει όσο είναι δυνατόν αυτό το κενό  και να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά και με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία τον αγώνα του.

Ο Παν.Λαφαζάνης υπογράμμισε επίσης ότι ο Αντώνης Χάλαρης υπήρξε ένας από τους ελάχιστους στον χώρο της αριστεράς ο οποίος είχε συλλάβει την απαίτηση της βαθιάς επαναθεμελίωσης της σε όλους τους τομείς ως αδήριτη ανάγκη για να μην περάσει η αριστερά στο περιθώριο αλλά αντίθετα να κατακτήσει ένα νέο πρωταγωνιστικό και νικηφόρο ρόλο με πρώτες προτεραιότητες την εθνική ανεξαρτησία , την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτιστική άνθιση και ένα νέο ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο!

Iskra

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΠ ΣΤΟΝ σ. ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΛΑΡΗ

Ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του ΑΚΕΠ Αντώνης Χάλαρης του Πέτρου, “έφυγε” την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 στις 4 τα ξημερώματα, μετά από επτάμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, ώρα 11.00πμ, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
 

Ο Αντώνης Χάλαρης του Πέτρου γεννήθηκε στην Ανάφη των Κυκλάδων, της επαρχίας Θήρας -δηλαδή σε τόπο εξορίας, οι δε γονείς του είναι αναγνωρισμένοι και παρασημοφορημένοι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού και του αντιδικτατορικού αγώνα, και είχαν υποστεί ποικίλες διώξεις για τη συμμετοχή τους στον αγώνα του λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση.

Ο πατέρας του Αντώνη Χάλαρης , Πέτρος Χάλαρης, είναι ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Καισαριανής και καπετάνιος συντάγματος των Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας, που διεξήγαγαν τις κύριες και ουσιαστικότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ ενάντια στο Γερμανό κατακτητή, και τις κύριες και ουσιαστικότερες μάχες ενάντια στους Εγγλέζους του Σκόμπι και τους ταγματασφαλίτες γερμανοτσολιάδες. Ο Πέτρος Χάλαρης ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και μετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στην πρώτη κάθοδό της στις εκλογές στην περιοχή των Κυκλάδων. Ο Πέτρος Χάλαρης εργάστηκε μετεμφυλιακά σε θέσεις εμπιστοσύνης στις εφημερίδες ΑΥΓΗ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και στις εφημερίδες του Αγροτικού Κόμματος, που εξέφραζαν την φωνή του τότε παράνομου ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα ήταν καθοδηγητικό στέλεχος της ΕΔΑ στις Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας, και κυρίως στη Γούβα.

Η μητέρα του Αντώνη Χάλαρη, Αννουσώ Χάλαρη το γένος Σιγάλα, στρατολογήθηκε από νεαρής ηλικίας στις τάξεις του ΚΚΕ από την ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου, και είχε πλούσια αγωνιστική δράση στους αντιφασιστικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες. Ήταν δε τέτοιες οι διώξεις που υπέστη, που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή και την παρέμβαση των τότε κυβερνήσεων της Σοβιετικής Ένωσης και της Σουηδίας, που θέλησαν να πάρουν υπό την προστασία τους τα τέσσερα παιδιά της, που είχαν μεταφερθεί σε κατάσταση ασιτίας στο Νοσοκομείο Παίδων (βλέπε: «Κάτω από τη μπότα της δικτατορίας», «Κατοχή -Ανάφη», εκδ. Μέλισσα κλπ κλπ.). Μάλιστα, οι προσπάθειες, που έκανε το τότε γραφείο εσωτερικού του ΚΚΕ-η ηγεσία της ΕΔΑ, και κυρίως ο Μανώλης Γλέζος, να φυγαδεύσουν τα τέσσερα παιδιά στο εξωτερικό, απέτυχαν λόγω του ότι η τότε κυβέρνηση της ΕΡΕ αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του διεθνούς κινήματος, να εκδώσει διαβατήριο.

Κοντολογίς, η οικογένεια του Αντώνη Π. Χάλαρη, ήταν μια από τις πολλές χιλιάδες οικογένειες λαϊκών αγωνιστών, που διέθεσαν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή των παιδιών τους, στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση.

Οι γονείς του Αντώνη Χάλαρη παρέμειναν οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ακόμη κι όταν ο γιός τους ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΠ. Μάλιστα, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δημοσίευσε τη φωτογραφία του Πέτρου Χάλαρη μαζί με το Γρ. Φαράκο, με ανάλογο σχόλιο όπου ο Πέτρος Χάλαρης εξέφραζε την υποστήριξή του στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών.

Ο Αντώνης Χάλαρης υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη και έλαβε μέρος στο «κίνημα του 114» κλπ., μετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη και βασανίστηκε πολλές φορές για ν’ αποκαλύψει το κρησφύγετο του πατέρα του, που βρισκόταν στην παρανομία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μετείχε ενεργά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στρατολογήθηκε στις τάξεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τον πολιτικό του μέντορα Γιάννη Μανιτσάρα. Ο Γιάννης Μανιτσάρας, από τα αρχαιότερα στελέχη του ΚΚΕ, μέλος της οργάνωσης των καπνεργατών της Καβάλας μαζί με τον Άρη Βελουχιώτη και άλλους, διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και κορυφαίο στέλεχος του παράνομου μηχανισμού του επί σειρά ετών.

Ο Αντώνης Χάλαρης διαφώνησε με το 10ο συνέδριο του ΚΚΕ και την στάση της Σοβιετικής Ένωσης στα ζητήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και του παγκόσμιου κινήματος, συνυπέγραψε το κείμενο των 400 «Η πολιτική μας διαφωνία με το ΚΚΕ» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΝΤΙ, και συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος ΑΚΕΠ, που πρόβαλε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τρόπο σαφή και καθαρό, το σύνθημα και την προτροπή του Καρλ Μαρξ: «Αντί του συντηρητικού συνθήματος: ένα δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη μέρα, θα πρέπει η εργατική τάξη να γράψει στη σημαία της το επαναστατικό σύνθημα: κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας».

ΑΚΕΠ – Γραφείο Τύπου
Μίκα Στάθη
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας