Αίσχος Πολωνίας: Νέες κατεδαφίσεις μνημείων που τιμούσαν στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού

764
Αίσχος Πολωνίας: Νέες κατεδαφίσεις μνημείων

Τέσσερα ακόμη μνημεία της κομμουνιστικής περιόδου που τιμούσαν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατεδαφίστηκαν σήμερα στην Πολωνία από τις αρχές, καθώς οι ιστορικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας έχουν φτάσει σε νέα χαμηλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα διχαστικό ζήτημα στις πολωνο-ρωσικές σχέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Βαρσοβία να επιταχύνει την κατεδάφιση μνημείων πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απελευθέρωσε την Πολωνία όταν οι δυνάμεις της εκδίωξαν τους Γερμανούς Ναζί στο τέλος του πολέμου. Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση αντικατέστησε τη ναζιστική κατοχή με μια άλλη μορφή καταστολής.

«Αυτό το μνημείο είναι ένα μνημείο ψεύδους», είπε ο Καρόλ Ναβρότσκι, επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN), καθώς στεκόταν μπροστά σε ένα άγαλμα στο Γκουτσίτσα στη νότια Πολωνία λίγο πριν την αποκαθήλωσή του.

«Οι Σοβιετικοί δεν έφεραν την ελευθερία το 1945, έφεραν μια νέα υποδούλωση».

Μνημεία στην Μπετσένα και στο Στάσουφ στη νότια Πολωνία και στο Μπομπόλιτσε στα βόρεια κατεδαφίστηκαν επίσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε την κατεδάφιση των μνημείων.

«Αυτό είναι ένα ψέμα, ένα τερατώδες ψέμα, γιατί τόσοι πολλοί πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης πέθαναν για την απελευθέρωση της Πολωνίας», είπε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ναβρότσκι.

«(Αυτό είναι) άλλη μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τη νεότερη γενιά των Πολωνών, ταϊζόντας τους με ψέματα και προκαλώντας μίσος για τους Ρώσους».

Σύμφωνα με το IPN, περίπου 500 μνημεία τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλη την Πολωνία κατά την κομμουνιστική εποχή. Πολλά από αυτά τα μνημεία που τιμούσαν στρατιώτες που είχαν πολεμήσει τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα έκτοτε κατεδαφίστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε μουσεία. Στρατιωτικά νεκροταφεία για τους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού, από την άλλη, συντηρούνται από το κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας