Άγκυρα: Πήραμε 4ο γεωτρύπανο-Ξεκινάμε έρευνες στη Γαλάζια πατρίδα

838

Γιατί αποκρύπτεται η συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν προαναγγείλει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ να το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι θα συζητήσουν για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. 

Ο πρωθυπουργός -μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη και την Παρασκευή- αναμένεται να βρεθεί στο Φανάρι για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρόκειται να έχει γεύμα με τον Τ.Ρ.Ερντογάν.

Από την πλευρά της όμως η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση και διέρρευσε ότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει». 

Αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα, κυρίως από τη στιγμή που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι θα τεθούν πολλά θέματα στο τραπέζι. «Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα της αποστρατικοποίησης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά ο Ο.Τσελίκ.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος  ανακοίνωσε ότι το τέταρτο πλοίο γεώτρησης που θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσες είναι καθ’ οδόν προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία επιταχύνει τα βήματα ενεργειακής της ανεξαρτησίας και οργανώνει ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ!

«Έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν είχε ανακαλύψει συνολικά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Πεδία Αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, με το γεωτρύπανο Fatih, έχει κάνει ένα νέο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Dönmez ανακοίνωσε ότι το τέταρτο πλοίο γεώτρησης που θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσες είναι καθ’ οδόν προς την Τουρκία».

Ο Ντονμέζ ανέφερε σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το νέο πλοίο αναμένεται με ανυπομονησία:

«Έχουμε έναν πλήρες στόλο γεωτρήσεων στη χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από όλες τις πλευρές. Τώρα ανυπομονούμε για το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων, το οποίο είναι καθ’ οδόν για την Τουρκία. Καλή τύχη.»

«Η Τουρκία συνεχίζει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στις θάλασσες με τα πλοία γεωτρήσεων Fatih, Yavuz και Kanuni. Μετά τα Fatih, Yavuz και Kanuni, το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας εντάσσεται στον στόλο. Το πλοίο γεωτρήσεων, το οποίο εφιστά την προσοχή με τα ανώτερα χαρακτηριστικά νέας γενιάς του, θα συμβάλει στην παραγωγή αερίου της Μαύρης Θάλασσας έως το 2023.

Οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα. Ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητές του με 3 πλοία γεωτρήσεων βαθέων υδάτων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας, ένα νέο γεωτρύπανο προστίθεται στον στόλο. Το νέο γεωτρύπανο, πλάτους 42 μέτρων, ζυγίζει 68 χιλιάδες μεικτούς τόνους.

Το γεωτρύπανο νέας γενιάς, το οποίο μπορεί να κατέβει σε μέγιστο βάθος 12 χιλιάδων 200 μέτρων, θα μπορεί να λειτουργεί έως και 3 χιλιάδες 600 μέτρα βάθος», αναφέρουν οι Τούρκοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας