5 Αστέρια – Δημοκρατικό Κόμμα: Κοινό πρόγραμμα για φιλο-Ε.Ε. κυβέρνηση

775
αστέρια

Το ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παρουσίασαν σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Στην πολιτική πλατφόρμα υπογραμμίζεται, ωστόσο, πως ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά ούτε την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.

Η Ιταλία εντός ευρώ και Ε.Ε. και πειθαρχημένη στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους και τη λιτότητα της τελευταίας, βλέπει να πνίγεται επί χρόνια η ανάπτυξή της και να χάνει συνεχώς έδαφος.

Τα δύο κόμματα, παραδοσιακοί αντίπαλοι, συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλάμβανε το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα.

Οι υποστηρικτές του M5S διεξάγουν ψηφοφορία στο Ίντερνετ για το αν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο προτεινόμενος συνασπισμός και τα αποτελέσματά της αναμένονται σήμερα. Μόλις είχε αρχίσει η ψηφοφορία, τα κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πρόγραμμα 21 σημείων για τη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της και η συμφωνία καλούσε σε μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των Βρυξελλών ώστε να ξεπερασθεί η “υπερβολική αυστηρότητα” των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων.

Τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υπόσχονται να εισαγάγουν έναν κατώτερο μισθό, να αποφύγουν τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και να αυξήσουν τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόνοια. Το πρόγραμμα καλεί, επίσης, για την επιβολή ενός διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές και τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας η οποία θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης στον νότο.

“Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε επικεντρώνοντας στα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών, της κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί”, αναφέρει σήμερα σε μπλογκ το M5S και καλεί τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας