Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης είπε και σε μένα για λύση δύο κρατών!!

418
Ο Αναστασιάδης είπε και σε μένα για λύση

     Δυστυχώς το κυπριακό έχει ναρκοθετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από τα κατεχόμενα ότι εάν βρεθεί φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέλει τη λύση των δύο κρατών.

Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι που δεν θα γίνει, θέλουμε μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού, ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στα κατεχόμενα, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε ότι δεν συζητεί την ομοσπονδία ως λύση, αλλά μια μορφή δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα.

Το θέμα των φυσικών πόρων

Αναφέρθηκαν και οι δύο στο θέμα των φυσικών πόρων, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι εάν βρεθεί φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση των Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου άρχισε με κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησε εκείνη των δύο αντιπροσωπειών.

Συνολικά, πέραν της μιάμισης ώρας διήρκεσε η σύσκεψη και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη να δηλώνει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος «συνεχίζουμε τις εργασίες μας σε αρμονία».

Σε σχέση με την πανδημία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι θα πάρουν και οι Τουρκοκύπριοι εμβόλια από τα 6,5 εκ. δόσεις που περιμένει η Τουρκία.

Συνάντηση προεργασίας

Στην αρχική του δήλωση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι επρόκειτο για συνάντηση προεργασίας ενόψει της συνάντησης 5 + 1 για το Κυπριακό (πιθανόν τις πρώτες εβδομάδες του Μάρτη) και το σημαντικό είναι «να αναπτυχθεί μια κατανόηση για τη συνέχιση του έργου και των πολιτικών επιτευγμάτων των δύο λαών που ζουν δίπλα -δίπλα στην Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια, κάτω από τη στέγη του δικού τους κράτους».

Το σημαντικό είναι να διατηρηθούν με ξεκάθαρο τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στην περιοχή για να μπορέσει να συνεχισθεί η ευμάρεια και η σταθερότητα στην Κύπρο και αν υπάρξει μια συμφωνία να είναι μια πραγματικότητα στην οποία όλοι θα μπορούν να είναι κερδισμένοι, πρόσθεσε.

Γι αυτό εργάζονται, συνέχισε ο κ. Τατάρ, κάνοντας αναφορά στο ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι «η πιο μεγάλη χώρα και η πιο δυνατή».

«Γι’ αυτόν τον λόγο, το να αισθανόμαστε την Τουρκία δίπλα μας και με σύμπνοια ιδεών 100%, πριν από μια τέτοια σημαντική συνάντηση, μας προσδίδει δύναμη» είπε.

Τουρκική ιδέα

Στη δική του αρχική δήλωση ο τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αναφορά στον χειρισμό της πανδημίας που «χτύπησε όλο τον κόσμο» και δήλωσε πως ό,τι κάνουν στην Τουρκία το κάνουν και για την αδερφή και θυγατέρα «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, αναφέροντας την κατασκευή του νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Την επόμενη περίοδο, συνέχισε, μόλις η Τουρκία παραλάβει εμβόλια θα στείλει και πάλι και στο ψευδοκράτος, εκφράζοντας στήριξη για «να εμβολιαστεί όλος ο τουρκοκυπριακός λαός. Αυτό είναι το μήνυμα που ο τούρκος πρόεδρος ήθελε να στείλω στον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση για συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα. Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στη σύνοδο του 2017 για την Κύπρο, ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί, το είπε και στο Κραν Μοντάνα». Τουρκία και ψευδοκράτος το είπαν πολλές φορές, σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης τη θέση πως η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα οφείλεται στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και σήμερα «δεν θέλει τίποτε να μοιραστεί με τον τουρκοκυπριακό λαό ούτε και με την τδβκ, κι αυτό το έδειξε», όπως ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Ντε φάκτο κατάσταση»

«Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε.

Εδώ και 52 χρόνια, πρόσθεσε, γίνονται διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και όπως πριν και μετά το σχέδιο Ανάν, οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Δηλαδή, αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη.

»Αλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» είπε.

Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν αλλά δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες «προεδρικές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. «Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση» είπε.

Στο Κραν Μοντάνα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγαν και έμειναν 11 μέρες νομίζοντας ότι υπήρχε έδαφος διαπραγμάτευσης αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1, πρόσθεσε, θα δουν εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε πλατφόρμα και βήμα, δήλωσε, ως Τουρκία και ψευδοκράτος λένε με σαφήνεια και ειλικρίνεια τη θέση τους και αυτό θα κάνουν και στην πενταμερή.

Για τους υδρογονάνθρακες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ούτε εξουσία, ούτε πλούτο και ένας από τους βασικούς λόγους στο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε τους υδρογονάνθρακες ούτε τα έσοδα από αυτούς.

Αναφέρθηκε δε στην πρόταση του τούρκου προέδρου για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή ακόμα και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για την Κύπρο, είπε, είτε θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές «είτε να υπάρξει μια διαφορετική πλατφόρμα. Δηλαδή, είτε και οι δύο θα συμμετάσχουν, είτε καμία. Η επιθυμία μας είναι να συμμετάσχουν και οι δύο και να βρεθεί μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων στην Κύπρο, έχει λυθεί το 50% του προβλήματος». Η Τουρκία, το ψευδοκράτος, είναι παρόντες σε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου τί στάση θα τηρήσουν εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέσει στο τραπέζι την ομοσπονδιακή λύση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η θέση και των δύο – Τουρκίας και τουρκοκυπριακής πλευράς – είναι ξεκάθαρη:

«Πάμε σε αυτήν τη συνάντηση (πενταμερή) για να υποστηρίξουμε τη συνεργασία δύο κρατών, με βάση την κυριαρχική ισότητα, που θα συνεργάζονται όντας δίπλα – δίπλα. Αλλωστε αυτό το έχω πει και στον κ. Γκουτέρες όταν μιλήσαμε».

Συζητάμε και Ομοσπονδία, αλλά…

Εάν σέβονται την δημοκρατία, όπως λένε, τότε θα σεβαστούν και αυτήν τη θέση γιατί είναι αυτή η εντολή που έχει από τον «λαό» που τον εξέλεξε, ανέφερε.

Αναφέρθηκε και στο βιβλίο του ειδικού του εκπροσώπου, Εργκιούν Ολγκούν για τις διαπραγματεύσεις, στο ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται να διαμοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια δομή βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα πλέον. Εάν δεν το πετύχουν αυτό, είπε, η εναλλακτική είναι η ενδυνάμωση του ψευδοκράτους.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «εμείς είπαμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, όμως δεν λέμε ότι δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και τελεία. Εξηγούμε το γιατί: Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο δεν θα γίνει. Γιατί δεν συνέβη αυτό για 52 χρόνια; Ποια είναι η εγγύηση ότι αυτό που δεν έγινε για 52 χρόνια, θα γίνει αύριο; Υπάρχει εγγύηση; Οχι».

Ακόμα και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πει ότι μπορεί να αποδεχθεί τώρα την πολιτική ισότητα, συνέχισε, και πριν το Κραν Μοντάνα είχε αποδεχθεί κάποια πράγματα αλλά εκεί άρχισε να υπαναχωρεί.

Εάν ξαναγίνει αυτό και γυρίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και πει ότι τελικά η λύση δύο κρατών είναι η καλύτερη, τί θα πούμε, διερωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου, ρωτώντας πόσα χρόνια ακόμα θα χαθούν μέχρι τότε. «Δεν μας έμεινε πλέον ανοχή, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε.

Ο Αναστασιάδης θέλει λύση δύο κρατών

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει λύση δύο κρατών και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.

«Δεν το είπε μόνο σε μένα, το είπε και σε άλλους (ΣΣ: εννοεί δεν είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον ίδιο μόνο για τα δύο κράτη, αλλά το είπε και στον Αρχιεπίσκοπο).

«Η διαφορά είναι ότι εμείς λέμε τα ίδια παντού, τα λέμε ειλικρινά και με αρχές. Και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, δεν πρέπει να το επιβάλλει. Τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν είναι κάτι που δεν αλλάζει. Εάν αύριο αρχίσει μια διαπραγμάτευση για οτιδήποτε στην άτυπη πενταμερή, το ΣΑ του ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει τα ψηφίσματα και να δώσει εντολή στον ΓΓ».

Τουρκία και ψευδοκράτος δεν λένε, πρόσθεσε, ότι έτσι θέλουν κι έτσι θα γίνει και ούτε πρέπει να επιβληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην ερώτηση για το πού και πότε θα γίνει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή διοργανώνεται από τα ΗΕ και τον ΓΓ.

Ο διεθνής οργανισμός σκέφτεται να την συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει προτείνει τη Γενεύη ή τη Βιέννη ή όπου υπάρχουν γραφεία του ΟΗΕ, όπως στην Κωνσταντινούπολη που όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά ή άλλες χώρες μπορεί να μην αποδεχθούν, όπως είπε.

«Εμείς φυσικά προτιμούμε να γίνει στην Ευρώπη, επειδή είναι πιο κοντά, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται για τη Νέα Υόρκη. Αλλά θα δούμε αν θα αλλάξει αυτή η ιδέα στις συνθήκες της πανδημίας». Γίνονται συζητήσεις, δεν υπάρχει τελική ημερομηνία και χώρος, σημείωσε.

Το φόρουμ φυσικού αερίου

Στην ερώτηση για το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσόγειου, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι καμία πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν ισχύει.

«Οτι δεν ισχύει το δείξαμε μέχρι σήμερα και στην διπλωματία και επί του πεδίου. Γι’ αυτό ποιος θα είναι παρατηρητής, ποιος θα συμμετέχει, δεν το ξέρουμε, όμως δεν έχει εγκυρότητα μια πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της ΕΕ ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η ΕΕ και επισήμανε ότι η Ενωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει ούτε για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

«Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν».

Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα ή το ψευδοκράτος, μπορούν να έχουν άποψη, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά η ΕΕ που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων.

«Γι’ αυτόν τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις» κατέληξε.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας