Τσαβούσογλου: Ανεξάρτητα από κυρώσεις, έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400!

887
κυρώσεις
Όποια και αν είναι η απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για του S-400, η αγορά έχει ήδη γίνει, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Το μήνυμα ότι η συμφωνία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 δεν αλλάζει απέστειλε, εκ νέου σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω των αντιδράσεων από μέρους των ΗΠΑ που σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στο φως της δημοσιότητας, εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση για τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400», τόνισε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από τη Ρουάντα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu.

Μάλιστα, όπως είπε, «τώρα συζητάμε για το πότε θα παραδοθούν οι S-400 στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αγορά των S-400».

Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ σχετικά με τα F-35, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υπόλοιποι εταίροι στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών δεν υποστηρίζουν την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

«Όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία», επεσήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία συνιστά επίσης εταίρο στο πρόγραμμα και έχει συμβάλει σημαντικά.

«Αυτού του είδους τα βήματα που λαμβάνονται από τις ΗΠΑ δεν συμβαδίζουν με τη συμφωνία συμμετοχής ή με τον νόμο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφώνησε με καμία από τις προτάσεις που έκανε η Τουρκία, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg μετέδωσε την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρία «πακέτα» κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για την αγορά των S-400.

Στη συνέχεια, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικό γνωστοποίησε ότι ο Μάικ Πομπέο εξετάζει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς και ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας