Τσεχία: Πολιτική κρίση με εμπλοκή της Ε.Ε.

964
τσεχία

Στον απόηχο της μεγάλης διαδήλωσης περίπου 250.000 πολιτών στην Πράγα, η πολιτική κρίση στην Τσεχία συνεχίζεται με κεντρικό το ζήτημα της παραμονής στην εξουσία ή της παραίτησης του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

 

Την αφορμή για την πολιτική κρίση έδωσαν οι κατηγορίες για απάτη που αποδίδονται στον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό, ιδρυτή του λαϊκιστικού κόμματος ANO.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Μπάμπις, για απάτη μέσω της εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων πριν από μία δεκαετία, για να κατασκευάσει ξενοδοχείο και κέντρο διασκέψεων έξω από την Πράγα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο διορισμός νέου υπουργού Δικαιοσύνης μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας προκάλεσε τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, λόγω υποψιών ότι ο Μπάμπις επιχειρεί να επηρεάσει τις διαδικασίες.

Η φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Μπάμπις οδήγησε σε έλεγχο εκ μέρους της Κομισιόν. Στα προκαταρκτικά συμπεράσματά του, ο έλεγχος αποφαίνεται πως ο όμιλος «Agrofert» του Μπάμπις δεν θα έπρεπε να είχε πρόσβαση σε αναπτυξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Τα γεγονότα αυτά τροφοδότησαν αντιδράσεις στις οποίες πρωτοστατούν δυνάμεις που συνδέονται άμεσα με ισχυρούς δυτικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. με επικεφαλής τη ΜΚΟ «Ένα εκατομμύριο στιγμές για τη δημοκρατία», που εδώ και έξι βδομάδες διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλώνουν με σημαίες της Ε.Ε., που παρουσιάζουν ως το μέλλον της χώρας και υιοθετούν τις κατηγορίες της Ε.Ε. περί «μεταφοράς κονδυλίων που προορίζονταν ως επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον όμιλό του» και τα οποία ζητάει να επιστραφούν.

Επιπλέον, τάσσονται κατά της προσπάθειας του Μπάμπις να ακολουθήσει μια πολιτική ανοιχτή και προς τη γειτονική Ρωσία, ενώ καταδικάζουν και τη στήριξη της κυβέρνησής του από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σήμερα, Τρίτη, νεοφιλελεύθερα και εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ευθεία σύνδεση με τις κινητοποιήσεις, καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπάμπις, υιοθετώντας τις κατηγορίες της Ε.Ε. Για να περάσει η πρόταση απαιτούνται 101 ψήφοι στη Βουλή, κάτι που δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να μη στηρίξει την πρόταση μομφής, ωστόσο δηλώνει «ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά» στη «συμφωνία με τον Μπάμπις», αντιμετωπίζοντας κριτικά την κυβέρνησή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας