Τρεις στους δέκα δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

1446
εφορία

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν τελικά ούτε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου.
Tι σημαει αυτό; Ότι, πολύ απλά, νέα χρέη προς τις εφορίες έρχονται να προστεθούν στο «βουνό» των 95 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες στις Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, 671.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογούσε και το οποίο συνολικά υπολογίζεται σε 360 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, φέτος από τους 6,2 συνολικά φορολογούμενους, 2,5 εκατομμύρια θα έπρεπε να πληρώσουν 3,7 δισ ευρώ σε τρεις δόσεις. Άρα ως πρώτη δόση θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 1,2 δισ ευρώ. Κάποιοι από τους φορολογούμενους κατάφεραν να πληρώσουν απευθείας συνολικά το ποσό χωρίς να το χωρίσουν σε τρεις δόσεις, ενώ κάποιοι άλλοι, 100.000 περίπου, το εξόφλησαν μέσω των πιστωτικών τους καρτών και σε 12 άτοκες δόσεις.
Από τις δύο παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων το Δημόσιο εισέπραξε 775 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό όμως από τα 1,2 δισ ευρώ της πρώτης δόσης τελικά δεν εισπράχθηκε καθώς τρεις στους 10 φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο τους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εισπραξιμότητα από τον φόρο εισοδήματος έπεσε κάτω από 70% και ότι δημιουργείται ανησυχία για αν τελικά οι φορολογούμενοι καταφέρουν να ανταποκριθούν και στις επόμενες δύο δόσεις που πρέπει να καταβληθούν η δεύτερη έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας