Σύσφιξη σχέσεων για Ερντογάν–Σαράτζ: Διευκολύνσεις στη βίζα για Λίβυους

897
ερντογάν

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς πάντως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν. Μάλιστα, αναφέρουν πως έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επαφές του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με ανώτατους αξιωματούχους της Τουρκίας. Μετά τα τετ α του που είχε με τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ το Σάββατο, ο Λίβυος πρωθυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η  συγκυρία που πραγματοποιείται το τετ α τετ ενισχύει τις υποψίες ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» της Τρίπολης, τη στιγμή που ο στρατάρχης Χαφτάρ φέρεται να βρίσκεται κοντά στην κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ενδεικτικές είναι μάλιστα οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι «αν η λιβυκή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, η Τουρκία θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί».

Ο Ερντογάν διευκολύνει τα ταξίδια σε Λίβυους

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα απόφαση σχετικά με τη Λιβύη που δημοσίευσε μάλιστα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, και με την οποία επιχειρεί να διευκολύνει τα ταξίδια για τους πολίτες της Λιβύης προς την Τουρκία, ως μέρος ευρύτερων βημάτων που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά.

Σύμφωνα με αυτή -όπως μεταδίδει η DailySabah– οι κάτοχοι διαβατηρίου της Λιβύης ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.

Η Τουρκία επανέφερε την υποχρέωση απόκτησης βίζας για πολίτες της Λιβύης το 2015 λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Μπαράζ συναντήσεων με Τσαβούσογλου – Ακάρ

Σημειώνεται πως χθες, Σάββατο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, στο πλαίσιο της οποίας διεμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, η οποία προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά μίας σειράς κρατών, όπως και την καταδίκη της Αγκύρας από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Επίσης, για τη θαλάσσια συμφωνία Αγκύρας – Τρίπολης και τα περί στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

«Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα, στο πλαίσιο του νόμου. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ μετά τη συνάντηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας