Συνταξιούχοι: Αφού τους κόβουν το οξυγόνο, τους εξαπατούν με ''κοινωνικό μέρισμα''

1719

Συνταξιούχοι: Αφού τους κόβουν το οξυγόνο, τους εξαπατούν με ”κοινωνικό μέρισμα”

Το ΕΚΑΣ δεν είναι επίδομη – αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ασφάλισης

Το ταξικό πρόσωπο, της κυβέρνησης είναι ολοφάνερο. Ούτε το ψέμα, ούτε ο φόβος, ούτε οι απειλές την σώζουν. Τα αλλεπάλληλα γεγονότα, καταρρίπτουν, και το ηθικό πλεονέκτημα και το δήθεν αριστερό πρόσωπο. Ο λόγος, ότι δήθεν προστατεύονται οι φτωχοί, είναι πλέον, για τους πιο αφελείς.

Το ΕΚΑΣ, καθώς και τα Κατώτατα Όρια Σύνταξης, αποτελούσαν, το οξυγόνο, των πιο φτωχών συνταξιούχων. Η κατάργηση λοιπόν αυτών, καθώς, και ο τριπλασιασμός εισφορών του ΟΓΑ, δεν είναι παρά, ο αργός θάνατος, περί του 1.000.000 (πιο φτωχών) συνανθρώπων μας.

Δηλαδή, αυτό που ο Νεοφιλελευθερισμός, δεν κατόρθωσε, με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με την Ν.Δ., ούτε και με τους τρεις μαζί (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) το ολοκληρώνει αυτή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα!!

Η κυβέρνηση αυτή, ενώ υπέγραψε την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, εκ των υστέρων, με διάφορα γιατροσόφια και άλλα «υποκατάστατα» προσπαθεί λέει, να θεραπεύσει αυτά που κατάργησε!!!

Το ΕΚΑΣ, είναι μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφορά τους πιο φτωχούς και ανήμπορους συνταξιούχους, και δεν επιτρέπεται να προσφέρεται για όποια παιχνιδάκια. Υπενθυμίζουμε, ότι το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε το 1997 με τον Νόμο 2453 ως συμπλήρωμα των Κατωτάτων Ορίων Σύνταξης, που ήδη είχαν καταρρακωθεί, από προγενέστερο Νόμο. Όμως να τα πάρουμε από την αρχή.

ΕΩΣ 48% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2010

Ως γνωστόν, έως και το 1990, οι συντάξεις ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις αυξήσεις των εργαζομένων. Δηλαδή, οι ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων, μετακυλούσαν αυτόματα και στις συντάξεις. Ρυθμιστής των εξελίξεων ήταν οι αυξήσεις της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., και το κατώτατο ημερομίσθιο, που καθόριζαν και το ύψος των συντάξεων.

Στα 20 ημερομίσθια αντιστοιχούσαν τα Κατώτατα Όρια Σύνταξης. Περί τα 70 ημερομίσθια οι ανώτερες. Και στο πενταπλάσιο των κατωτάτων ορίων, οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές. (Βασικός λόγος, που επέτρεπε και απαιτούσε την ισότιμη συμμετοχή των συνταξιουχικών σωματείων στη δύναμη της ΓΣΕΕ).

Το 1990 λοιπόν, με το νόμο 1902/90, (αρχιτέκτων του νεοφιλελευθερισμού ο κ. Μητσοτάκης της Ν.Δ.) ανακόπτεται η πορεία αυτή, και στο εξής, οι αυξήσεις των συντάξεων, ρυθμίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, σε ποσοστά διαφορετικά και χαμηλότερα των εργαζομένων.

Οι διαφορές που προέκυψαν είναι προκλητικές και ο πίνακας που παραθέτουμε αποκαλυπτικός. Στην πρώτη στήλη είναι οι αυξήσεις της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και η εξέλιξη του κατώτατου ημερομίσθιου. Στη δεύτερη οι αυξήσεις των συνταξιούχων και η εξέλιξη των Κατωτάτων Ορίων Σύνταξης. Στην Τρίτη, οι διαφορές σε ποσοστά και η εξέλιξη των Κατωτάτων Ορίων, εάν ακολουθούσαν τις αυξήσεις των εργαζομένων:

nikolaoupinakas1

Με τη «μέθοδο» αυτή, τα Κατώτατα Όρια περιορίστηκαν στα 486,8 ευρώ αντί 671,4 ευρώ που θα ήταν. Οι ανώτερες συντάξεις (με 35 χρόνια) μειώθηκαν στα 1.662 ευρώ αντί 2.292 ευρώ που θα ήταν, καθώς τα ανώτατα ασφαλιστέα ποσά έχουν συρρικνωθεί στα 2.432 ευρώ αντί τα 3.355 ευρώ που θα ήταν!!! Σημειωτέον, το 18% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, το 2010, είχαν αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, με το Νόμο 2084/1992, μειώνονται κατά 10%, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, δηλαδή, από το 80% του μισθού (με 35 χρόνια) που ήταν, κατεβαίνουν στο 70%!!!

ΚΑΤΑ 38% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ – ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τα δυσμενή αποτελέσματα που έφερε, η αποσύνδεση των Κατωτάτων Ορίων Σύνταξης από τα 20 ημερομίσθια, είναι προφανής. Ο θεσμός αυτός, ο οποίος θεωρείται η ψυχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα και παρέχει στοιχειώδη προστασία, στους πιο φτωχούς και ανήμπορους για εργασία, καταρρακώνεται.

Σημειωτέον, στο δίκτυ αυτό υπάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαιούχων, καθώς οι συντάξεις αναπηρίας – θανάτου αποτελούν το 40%, αλλά και μεγάλο μέρος από τις γήρατος, λόγω εκτεταμένης ελαστικής απασχόλησης, αφού η «μερική απασχόληση» τρέχει με 60% έναντι της πλήρους.

ΕΚΑΣ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σημεία των καιρών λοιπόν, και πριν ακόμα το ΠΑΣΟΚ «ξεψυχήσει» και ενσωματωθεί πλήρως με τον Νεοφιλελευθερισμό, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα Ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων», η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2453/1997, αντί για αποκατάσταση, θεσπίζεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), και το οποίο λειτουργεί, ως συμπλήρωμα των Κατωτάτων Ορίων Σύνταξης.

Ήταν μια ανάσα, λίγο οξυγόνο για 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους που- με εισοδηματικά κριτήρια – ελάμβαναν το επίδομα αυτό.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Και με το πρώτο και με το δεύτερο μνημόνιο, και παρά τους τριγμούς που έφεραν στην κοινωνική ασφάλιση και στις συντάξεις, (και παρά προηγουμένων προσπαθειών – Γιαννίτση – Μαγγίνα) τόσο το ΕΚΑΣ όσο και τα Κατώτατα Όρια έμειναν άθικτα. Ακόμα και με τις μεγάλες αλλαγές του Νόμου 3863/10 (Λοβέρδου) τα κατώτατα όρια βρέθηκαν, σχετικά αναβαθμισμένα. Ξεκινούσαν, με τα 15 ημερομίσθια, δηλαδή (15 Χ 33,57) = 503,55 ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η κυβέρνηση αυτή, δηλαδή του εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς, ήθελε – δεν ήθελε ή δεν μπορούσε διαφορετικά. Επί της ουσίας, εμφανίζεται, ως κυβέρνηση για όλες τις δουλειές ή τα παιδιά των θελημάτων όπως την αποκαλούν. Καταγράφηκε στην ιστορία, ως, η πιο ανάλγητη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Είναι η κυβέρνηση, που με τον Νόμο 4387/2016, κατάργησε, και το ΕΚΑΣ και τα Κατώτατα Όρια Σύνταξης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Οδηγώντας σε ευθανασία εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Και δεν φτάνει αυτό, τους εμπαίζει κιόλας.

Μια είναι η λύση για το ΕΚΑΣ. Η επαναφορά και επανασύνδεση των Κατωτάτων Ορίων Σύνταξης, με τα 20 ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ.

Και χωρίς σχόλια, θα επικαλεστούμε μια φράση του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Α. Τσίπρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!!!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Νικολάου Κώστας

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας