Εξευτελίζουν και διασύρουν τη χώρα με γραπτές δηλώσεις συμμόρφωσης

2437
Τσίπρας

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά που η χώρα ξεπέφτει σε ένα τόσο χαμηλό σημείο εξευτελισμού και διασυρμού ώστε το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμο να στείλει, αν δεν έχει ήδη στείλει στο EWG επιστολή μεταμέλειας ότι δεν θα επαναληφθούν “μονομερείς” κινήσεις σαν κι αυτές της χορήγησης “φιλοδωρήματος¨στους συνταξιούχους και εγγύησης ότι θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ δεν ξέρουμε προς το παρόν τι άλλο περιέχει η επιστολή – φάντασμα.
Παρά την επιτολή συμμόρφωσης, είναι αμφίβολο ακόμα αν το EWG θα δώσει το πράσινο φως για να ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, μέτρα που, ως γνωστόν, δεν συνιστούν ούτε καν ασπιρίνες για το ελληνικό πρόβλημα.
Οι κωμικοτραγικές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά κυβέρνηση υπαλλήλων των “θεσμών”, ενώ η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση χειρότερη και από εκείνη μιας παραδοσιακής αποικίας.
Θρίλερ με την αποστολή της απολογητικής επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ζήτησαν οι δανειστές θεωρώντας ότι τα μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων και μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση είναι μονομερή και δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα.
Πρωινές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών έστειλε την επιστολή που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, ωστόσο η αποστολή του κειμένου που θεωρείται σαν ένα ιδιότυπο πιστοποιητικό δημοσιονομικών… φρονημάτωνδεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αποστολή της επιστολής ενώ τηρεί στάση… ομερτά σχετικά με το περιεχόμενό της.
Πρόκειται για γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» τις οποίες ζήτησαν από Αθήνα οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια της εξαγγελίας Τσίπρα.
Το Euroworking Group συνεδριάζει και πάλι σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) καθώς
χθες, Τρίτη, δεν δέχτηκε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι «μια παροχή για το 2016 ήταν και πάει».
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup;
Τελευταίες πληροφορίες που διακινούνται το μεσημέρι της Τετάρτης αναφέρουν ότι είναι πιθανό να συγκληθεί και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αντιθέτως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης πίεσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που να λέει πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν. Αυτό το κείμενο γράφτηκε και εστάλη σήμερα από τον έλληνα υπουργό.
Τα σενάρια
Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού αποφύγανε τα χειρότερα χθες.
Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.
Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

1 σχόλιο

  1. ΠΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΙΑ????ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΩΘΗΚΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ,ΤΩΡΑ ΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας