Στον αέρα ο σχεδιασμός Μαξίμου για το 2021-Κανένας στόχος δεν πιάνεται

537
σχεδιασμός Μαξίμου

Η πανδημία έφερε δύο μεγάλα μέτωπα: Τους δυσαρεστημένους του lockdown και τους αντιεμβολιαστές.

Στον αέρα βρίσκεται ο κύριος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και το πολιτικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οποίο θα διατηρούσε την εμπιστοσύνη του κόσμου και μέσω αυτής την πολιτική του κυριαρχία.
Δεν είναι μόνο εύρημα των δημοσκόπων αλλά πλέον γνωστή και κατανοητή από όλους η κόπωση του κόσμου απέναντι στην πανδημία.
Οι πολίτες από την αρχή της πανδημίας έζησαν ένα αρχικό lockdown τύπου Κίνας που δεν κινείτο τίποτα στην αγορά, ακολούθως βίωσαν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών – κυρίως οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης – και το φθινόπωρο από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο έζησαν ένα σκληρό και «αχρείαστο» lockdown που βάλτωσε την αγορά και έβγαλε χιλιάδες συμπολίτες να διαμαρτυρηθούν όταν και όπου μπορούσαν.

Η πανδημία έφερε δύο μεγάλα μέτωπα: Τους δυσαρεστημένους του lockdown και τους αντιεμβολιαστές

Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για τον εμβολιασμό δεν ήταν αυτές που θα ήθελε η κυβέρνηση.
Το Μαξίμου δεν υπολόγισε ότι εκτός από ένα κλίμα αρνητών –που υπάρχει σε όλο το κόσμο- έχει να αντιμετωπίσει και πολίτες που έχουν δεύτερες σκέψεις απέναντι στα εμβόλια και τον ιό.
Η σκληρή ατζέντα της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους δημιουργεί και ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα το βρει μπροστά του ο Πρωθυπουργός.
Πρώτα είχε τους δυσαρεστημένους – κυρίως νέους αλλά και επαγγελματικές ομάδες- για το πολύμηνο κλείσιμο της αγοράς και τώρα έχει προστεθεί και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – αν κρίνουμε από τα νούμερα των εμβολιασμών μιλάμε για ένα 40-50% – που αντιστέκεται στην πολιτική Μητσοτάκη.
Δεν είναι όλοι αρνητές. Είναι και άνθρωποι που κάνουν δεύτερες σκέψεις για τα παρόντα εμβόλια.

Κανένας στόχος για την κυβέρνηση δεν θα πιαστεί το 2021

Επίσης, η κυβέρνηση δεν υπολόγισε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας θα έρθει τόσο νωρίς και θα βλάψει το νούμερο 1 οικονομικό στόχο της που ήταν το καλοκαίρι του2021. Τουριστικά γραφεία, ναυτιλιακές εταιρείες και επαγγελματίες δέχονται το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ ακυρώσεων ενδεικτικό ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πιάσει το στόχο που είχε θέσει για το 50% του τζίρου του 2019.
Το 4ο κύμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα κορυφωθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο δείχνει ότι το αφήγημα για ένα ήρεμο καλοκαίρι που θα έθετε σε στέρεες βάσεις την ανάκαμψη της χώρας δεν στέκεται…
Άλλωστε, οι προβλέψεις για 9-10 δις ευρώ τουριστικά έσοδα είναι πάρα πολύ μακριά και το κυρίαρχο σενάριο με τις μέχρι τώρα προβλέψεις είναι ότι η χώρα ζήτημα εάν θα πιάσει τα 6-7δις ευρώ τουριστικών εσόδων.
Αν οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα βρεθούν ξανά, όπως το 2020, να ζητάνε κρατική στήριξη από το κράτος.
Που σημαίνει νέες κρατικές δαπάνες, εκτός πλαισίου προϋπολογισμού…

Το 4ο κύμα καίει βασικές πολιτικές επιλογές για την κυβέρνηση

Ήδη το 4ο κύμα «έκαψε» πολλές από τις πολιτικές επιλογές που είχε ο Κ.Μητσοτάκης.
Καταρχάς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «έκαψε» τον ανασχηματισμό καθώς από Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει να κάνει πάλι με την πανδημία και με τον κίνδυνο lockdowns.
Επίσης, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη έκαψε και το σενάριο ο Πρωθυπουργός να προβεί σε μία εκλογική αναμέτρηση, να αιφνιδιάσει πριν κεφαλαιοποιηθεί το μεγάλο πολιτικό κόστος από τα μέτωπα των δυσαρεστημένων για το lockdown και των ανεμβολίαστων.
Με τι αφήγημα θα πάει τον Σεπτέμβριο να ζητήσει πρόωρες εκλογές;;
Και επιπλέον δεν υπάρχει και κάποιο απτό επίτευγμα της κυβέρνησης:
Θυμίζουμε το Ελληνικό και το Μετρό δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν την κοινωνία, ο στόχος που έθεταν εκθέσεις για 5,5% ανάπτυξη δεν είναι ορατός – δεν είχαν προβλέψει τις επιπτώσεις του 4ου κύματος- άρα τι έχει να επιδείξει ο Πρωθυπουργός;

Απώλειες εκ των έσω για Κ.Μητσοτάκη στη στρατηγική για εμβολιασμό

Μάλιστα η αυστηρή στάση που έχει προτιμήσει απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες ενδεχομένως να φέρει κοινωνικές αντιδράσεις τύπου Νέας Σμύρνης από 15 Ιουλίου.
Η κυβέρνηση προτίθεται ακόμα και να κλείνει τα μαγαζιά εστίασης και ψυχαγωγίας με την πρώτη παρατυπία στην τήρηση των μέτρων απέναντι στους ανεμβολίαστους.
Προτίθεται επίσης να κόψει κάθε αποζημίωση σε ανεμβολίαστους σε περίπτωση που ξανατεθεί ζήτημα αναστολών. Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ΝΔ μετράει απώλειες καθώς η Όλγα Κεφαλογιάννη αντιτάχθηκε ευθέως σε αυτό το κλίμα φόβου που έχει αποδυθεί η κυβέρνηση.
Και υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που αντιτίθενται σε αυτή την στρατηγική της ευθείας σύγκρουσης.


Νέα μέτωπα τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβρio 2021, να θυμίσουμε, ξεκινάνε και άλλα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τα ψηφισθέντα νομοθετήματα.
Στα πανεπιστήμια ήδη υπάρχει κλίμα σαμποτάζ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι δάσκαλοι αντιδρούν στην αξιολόγηση από το Υπ. Παιδείας και είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα βγει ξανά στις πλατείες εάν υπάρχει έστω και υπόνοια για lockdown και περιοριστικά μέτρα.
Ένα είναι σίγουρο:
Όπως δεν του βγήκε το 2020 του Πρωθυπουργού για να συνθέσει το αφήγημά του, έτσι δεν θα μπορέσει να του βγει και το 2021.
Εν ολίγοις και το 2021, είναι εδώ και καιρό μία χαμένη χρονιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας