Αφγανιστάν: Δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο προς το Πακιστάν

676
Δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν που είχαν καταλάβει για σύντομο χρονικό διάστημα οι Ταλιμπάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των πόλεων Σπιν Μπόλντακ στο Αφγανιστάν και Σάμαν στο Πακιστάν χθες, Τετάρτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο διέλευσης των συνόρων με το Πακιστάν και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Καμπούλ.

Οι αφγανικές δυνάμεις ξαναέθεσαν υπό τον έλεγχό τους την κύρια αγορά της περιοχής, την υπηρεσία τελωνείων και άλλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην μεθοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ λίγες ώρες αργότερα χθες, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην νότια επαρχία Κανταχάρ, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες είχαν αρχικά υποχωρήσει για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η απειλή που υπάρχει εξακολουθεί να είναι μεγάλη διότι οι μαχητές των Ταλιμπάν υπερτερούν σε αριθμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντδήλωσε ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το σημαντικό πέρασμα.

“Αυτό αποτελεί εν μέρει προπαγάνδα και αστήριχτο ισχυρισμό της κυβέρνησης στην Καμπούλ”, σημείωσε.

Το Πακιστάν, το οποίο ανησυχεί για διάχυση της σύγκρουσης, είχε κλείσει την δική του πλευρά των συνόρων στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο βρίσκεται πάνω στην κύρια εμπορική αρτηρία ανάμεσα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ, και το ίδιο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ενταθεί καθώς οι υπό τις ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις αποσύρονται από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει διάφορες περιοχές και άλλα μεθοριακά περάσματα στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας