Ξεπούλημα ΕΛΠΕ – ΔΕΠΑ. Ο ενεργειακός πλούτος στα ιδιωτικά συμφέροντα

1325
ελπε

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ενώ ακολουθεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και μεθοδεύεται και το ξεπούλημα του εξαντλημένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Καβάλα, με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση ως αποθήκης φυσικού αερίου.

Σε αρκετά στενό χρονικό ορίζοντα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διεργασίες για τη δημιουργία συμπράξεων στη διεκδίκηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα οριστικοποιηθούν τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το πλειοψηφικό μετοχικό «πακέτο» του Ομίλου.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον -μαζί με τις Glencore και Vitol, δηλαδή τις δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού- το αμερικανικό fund Carlyle και η αλγερινή Sonatrach, οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Glencore και τη Vitol αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχει επισημοποιηθεί κάποια σχετική συμφωνία. Έτσι, δεν αποκλείεται στα σχήματα που τελικά θα δημιουργηθούν να υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ τοποθετούν χρονικά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ θα αποτελέσει την πρώτη διαδικασία για το 2019 των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. Η επόμενη αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η πρόσφατη θετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία της επιχείρησης με τη Shell ήρε και την τελευταία εκκρεμότητα. Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη «διχοτόμηση» της ΔΕΠΑ σε μία εταιρεία με τις εμπορικές δραστηριότητες και σε μία που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων. Κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από το Κοινοβούλιο, για τη διάσπασή της σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».

Όσον αφορά τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας», ενδιαφέρον για τη διεκδίκησή της έχουν εκδηλώσει δημόσια η Μυτιληναίος και ο Όμιλος Κοπελούζου. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίησή της «αγγίζει» και τα ΕΛΠΕ, με δεδομένο ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς τοποθετεί το ΤΑΙΠΕΔ την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση και του εξαντλημένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Καβάλα, με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση ως αποθήκης φυσικού αερίου.

Το κοίτασμα έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2011, ενώ η μετατροπή του σε αποθήκη φυσικού αερίου είναι ενταγμένη στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής. Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός αναφέρεται σε μια χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβ. μέτρων καυσίμου, από τα οποία θα είναι ανακτήσιμα τα 350 εκατ. κυβ. μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας