Στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα στην υποτιθέμενη «έξοδο» από τα μνημόνια!

1546
χρέος

Το φράγμα του 4% έσπασε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά από ένα μήνα και διαμορφώνεται πλέον στο 4,040%, την ώρα που συνολικά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης ΗΠΑ- Κίνας ενόψει της επιβολής δασμών 25% από τις ΗΠΑ.

Eιδικά για τα ελληνικά ομόλογα, αναλυτές εκτιμούν ότι η συμπεριφορά τους αποτυπώνει το κλίμα που κυριαρχεί απέναντι στη χώρα μας, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ. Έτσι, τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Οι επιφυλάξεις που διατύπωσε το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά και για το ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει διασφαλισθεί, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας. Το κλίμα αυτό επιτείνεται και από το μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσβλέπει στο QE. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η υποτιθέμενη μεταμνημονιακή περίοδος της αυξημένης εποπτείας δεν σηματοδοτεί έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη για τη χώρα.

Ο Βορράς κερδίζει σε βάρος του Νότου

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας πιέζει συνολικά τα επιτόκια των ομολόγων μόνο του ευρωπαϊκού νότου, ενώ αντίθετα, οφέλη στην αγορά ομολόγων παρουσιάζει ο ευρωπαϊκος Βορράς και ιδιαίτερα η Γερμανία ως σταθερά κερδισμένη σε περιόδους κρίσης της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανησυχίες για εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας μαζί με το γενικότερο κλίμα της διαμάχης των γιγάντων όπως έχει ονομαστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου γείτονος Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή στο 2,9%, της Ισπανίας στο 1,46% .

Η ευμεταβλητότητα στις αγορές στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί όμως δε δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να δημιουργεί άμεσες ανησυχίες, σημειώνουν χρηματοοικονομικοί παράγοντες που διευκρινίζουν πως το κλίμα κερδοσκοπίας είναι πάντα παρόν σε παρόμοιες καταστάσεις, με θύματα χώρες όπως η Ελλάδα που παραμένει εγκλωβισμένη σε σκληρή εποπτεία και μνημονιακές υποχρεώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας