Σάλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να διαγραφεί ο Παναμάς από τη λίστα φορολογικών παραδείσων της ΕΕ

1973
βόμβα

Ενώ η κυβέρνηση είχε αναδείξει τα λεγόμενα Panama Papers ως κυρίαρχο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ψήφισε στο EcoFin να διαγραφεί ο Παναμάς από την λίστα των χωρών «φορολογικών παραδείσων» της Ε.Ε.
Η συνεδρίαση του Ecofin έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2018 και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε καθώς έχει αναγάγει σε μείζον θέμα τόσο τα περίφημα panama papers, όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών που αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους τύπου Παναμά.
Η είδηση προέκυψε – εκτός από τα σχετικά έγγραφα του Ecofin – και από την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 28/02/2018.
Αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η «διαγραφή ορισμένων τρίτων χωρών από τον κατάλογο της ΕΕ των μη συνεργαζόμενων χωρών για φορολογικούς σκοπούς», στις οποίες πέραν των άλλων περιλαμβανόταν και ο Παναμάς.
Οι χώρες αυτές διαγράφτηκαν από τη σχετική λίστα της ΕΕ με απόφαση του Ecofin στις 23 Ιανουαρίου 2018. Το θέμα της διαγραφής του Παναμά από τον κατάλογο της ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους φιγουράρει στα θέματα της Λίστας Α΄ για τα οποία η Απόφαση του Ecofin εκδόθηκε χωρίς συζήτηση μια και τα θέματα αυτά είχαν ήδη εγκριθεί στις 18/1/2018 από το Coreper.
Όπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς, «η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι στην ημερήσια διάταξη. Το γνωρίζουμε από τις περιπτώσεις επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στη Μάλτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως οι φορολογικοί παράδεισοι αυξάνονται και φυσικά γνωρίζουμε από τα Panama Papers τί έχει συμβεί».
Ο Νότης Μαριάς διερωτήθηκε στη συνέχεια: «Και τώρα ενώ είχε συνταχθεί ο κατάλογος των μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς, αφαιρούνται συγκεκριμένες χώρες, αφαιρείται ο Παναμάς. Ποια πλέον τεράστια υποκρισία είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τα πράγματα; Και τί δεσμεύσεις παίρνουν; Μια επιστολή έστειλαν, δεν είναι δεσμευτική, δεν δημοσιοποιείται καν η επιστολή, δεν παίρνουν νομοθετικές δεσμεύσεις».
Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της βουλγαρικής Προεδρίας, Monika Panayotova κατέληξε: «Και ρωτώ, η απόφαση του Συμβουλίου ήταν τελικά ομόφωνη; Συμφώνησαν όλες οι χώρες για να βγει ο Παναμάς; Και αν δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες, η Ελλάδα συμφώνησε να βγει ο Παναμάς από τον κατάλογο μη συνεργαζομένων χωρών για φορολογικούς σκοπούς; Θέλουμε μια απάντηση, θέλουμε διαφάνεια».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας