Ρωσική φρεγάτα στη Συρία – Οργισμένη αντίδραση Πούτιν για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

3203
φρεγάτα
Η φρεγάτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» στο πλαίσιο μιας κατά σειράν αποστολής θα καταπλεύσει στην Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο στρατιωτική και διπλωματική στην Μόσχα.
Η ρωσική φρεγάτα απέπλευσε από το Νοβοροσίσκ, όπου ολοκλήρωσε την διαδικασία ανεφοδιασμού της μετά τη συμμετοχή της σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με τουρκικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι με 59 πυραύλους τύπου “τόμαχοκ” οι ΗΠΑ έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής συριακά μαχητικά, έναν διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης και σταθμούς ανεφοδιασμού σε συριακή βάση. Η επίθεση ήταν η απάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Οργισμένη αντίδραση Πούτιν στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μέλη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία μετά τα πυραυλικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες της Ουάσιγκτον αξιολογήθηκαν ως επιθετική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν «την βαθιά τους ανησυχία για τις αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες που έχουν παρόμοιες επιθετικές ενέργειες στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και την λύπη τους για τη ζημιά που προκάλεσαν στις διμερείς ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».
Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι στην συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συζητήθηκαν και «διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις υποστήριξης των συριακών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Στην συνεδρίαση του ρωσικού συμβούλιου ασφαλείας συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Βιτσισλάβ Βαλόντιν, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκού, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλακόλτσεφ, ο αρχηγός της FSB, o αρχηγός των υπηρεσιών κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο ειδικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου σε ζητήματα περιβάλλοντος, οικολογίας και μεταφορών Σεργκέι Ιβανόφ.

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ «ένα βήμα μακριά» από τη σύγκρουση με τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε την Παρασκυή ότι τα αμερικανικά πλήγματα στη συριακή αεροπορική βάση φέρνουν τη Συρία «ένα βήμα μακριά» από σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό.
Εικόνες δορυφόρων δείχνουν ότι στην αεροπορική βάση Σαϊράτ που επλήγη σταθμεύουν οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζουν την Παρασκευή για το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η συνεδρίαση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται «στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».
«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της» τόνισε ο Φέλτμαν.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μερικές ώρες μετά τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η πολιτική για να μπει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.
«Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στο συριακό λαό» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.
Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας