Ρωσία σε ΗΠΑ: Χρήση “στρατιωτικών-τεχνικών” μέσων χωρίς δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας

869
Χρήση

Η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει, κάνοντας χρήση μέχρι και “στρατιωτικών τεχνικών μέσων”, εάν η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματευτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα είναι πρόθυμη να συζητήσει τη δυνατότητα ελέγχου ορισμένων πυραυλικών της εγκαταστάσεων στο ευρωπαϊκό τμήμα του ρωσικού εδάφους, με αντάλλαγμα τον έλεγχο των αμερικανικών πυραυλικών αμυντικών εγκαταστάσεων στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε από την Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Οι αμοιβαίες επιθεωρήσεις, εάν προχωρήσουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι πολωνικές και ρουμανικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πυραύλων Τόμαχοκ εναντίον της Ρωσίας.

Το ρωσικό έγγραφο απαριθμεί μια σειρά αιτημάτων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν τη διακοπή των δυτικών προμηθειών όπλων και την απομάκρυνση όσων έχουν ήδη σταλεί, την απόσυρση των δυτικών στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών από την Ουκρανία και τη διακοπή οποιωνδήποτε κοινών ασκήσεων του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία.

Αντίγραφο των γραπτών απαντήσεων της Ρωσίας στις αντιπροτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Σε αυτό, η Μόσχα ανέφερε ότι οι “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας αγνοούνται και ότι ανησυχεί από την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η “στρατιωτικο-τεχνική” απάντηση, για την οποία μίλησε για πρώτη φορά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων, όπως ανάπτυξη πυραύλων και στρατευμάτων, ηλεκτρονικό πόλεμο, ακόμη και τη χρήση ”διαστημικών όπλων”.

Παράλληλα η Ρωσία τονίζει ότι οι προτάσεις της για εγγυήσεις ασφάλειας θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ένα συνολικό κείμενο και ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιλέξουν μόνο “μέρη” του κειμένου. Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, μια τέτοια προσέγγιση εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την βούληση των ΗΠΑ για επίλυση της κατάστασης.

Ακόμη, η Ρωσία επισημαίνει ότι το αμερικανικό τελεσίγραφο για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από ρωσικά εδάφη, σε συνδυασμό με τις απειλές για επιβολή κυρώσεων, είναι απαράδεκτα και υποβαθμίζουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας