«Ρουά Ματ»: Η Ρωσία παρουσίασε το νέο stealth μαχητικό 5ης γενιάς

1774
Η Ρωσία παρουσίασε το νέο stealth

«Ρουά ματ» (Checkmate): αυτό το συμβολικό όνομα διάλεξε να δώσει η ρωσική αεροπορική βιομηχανία Sukhoi στο ολοκαίνουργιο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάσε ενώπιον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ελαφρύ μαχητικό 5ης γενιάς

Το πρωτότυπο του νέου αεροσκάφους που παρουσιάστηκε στην έκθεση MAKS-2021 είναι ένα μονοκινητήριο ελαφρύ μαχητικό 5ης γενιάς, το οποίο θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή του αμερικανικού F-35. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το «Checkmate» θα έχει μέγιστη ταχύτητα τα δύο Mach, εμβέλεια περίπου 1.800 μιλίων και θα μπορεί να μεταφέρει πυραύλους και βόμβες βάρους άνω των 8.000 κιλών.

Επίσης, ο σχεδιασμός του επιτρέπει εύκολα να μετατρέπεται από μονοθέσιο σε διθέσιο, ακόμα και να πετά χωρίς πιλότο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Sukhoi, το μαχητικό θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του μέσα στο 2023 και θα μπει σε τελικό δοκιμαστικό στάδιο το 2026. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήδη διαθέτει μαχητικό 5ης γενιάς, το Su-57, το οποίο όμως θεωρείται πιο κοντά στο αμερικανικό F-22 και το κινεζικό J-20.

Έπαινοι από Πούτιν

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες γύρω από το «Checkmate», με την προσθήκη ότι ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι το αεροσκάφος θα έχει stealth ιδιότητες. Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξήρε το νέο μαχητικό, λέγοντας ότι «βλέπουμε ότι η ρωσική αεροπορική βιομηχανία έχει σημαντικό δυναμικό για βελτιώσεις […] και συνεχίζει να παράγει ανταγωνιστικά αεροσκάφη».

Πληροφορίες από την εταιρεία κατασκευής αναφέρουν ότι όταν πλέον μπει σε φάση παραγωγής το «Checkmate» θα κοστίζει περίπου 25-30 εκατομύρια δολάρια, και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το νέο μαχητικό αεροσκάφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας